bolje od očekivanog

Općine, gradovi i županije u plusu 1,8 milijardi kuna

23.11.2018 u 14:21

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić u petak je na 10. Godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika ustvrdio da su općine, gradovi i županije u prvih deset mjeseci ove godine u plusu od 1,8 milijardi kuna poreznih prihoda u odnosu na prošlu godinu

Podsjetio je na dizanje praga neoporezivanja kod poreza na dohodak, kada je sniženo porezno opterećenje te na uvođenje kompenzacijske mjere, kao privremenog rješenja uvedenog 2017. godine, a potom se radilo na sveobuhvatnom zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, gdje je kompletan prihod o poreza na dohodak ustupljen gradovima, općinama i županijama.

Ove godine, kako je rekao, rezultati su bolji od očekivanog plusa od 1,4 milijarde kuna koliko je predviđeno za cijelu godinu, a kada se tome doda još oko sto milijuna kuna onima koji bi ove godine eventualno bili "u minusu" tada se ta brojka može zaokružiti na milijardu i pol kuna, rekao je Marić.

Dodao je kako zadnji podaci s kojima raspolaže, pokazuju da su u prvih deset mjeseci ove godine općine, gradovi i županije u plusu 1,8 milijardi kuna, odnosno više nego što je bilo predviđeno za cijelu godinu.

Upitan je li iznos proračuna Grada Zagreba veći od 10 milijardi kuna razlog za brigu, odgovorio je da "u ovom trenutku ne vidi ništa što bi izazvalo nekakvu pretjeranu brigu u smislu nerealnosti" te dodao kako Ministarstvo ne gleda samo Grad Zagreb već kompletnu lokalnu samoupravu.

Komentirajući pravilnik prema kojem lokalne samouprave imaju pravo sami određivati paušalni porez i upitan ima li tu mogućnosti manipulacije, Marić je rekao da do 1. siječnja 2019. godine imamo sustav prema kojem privatni iznajmljivači ili paušalisti plaćaju godišnje iznose po krevetu između 150 i 300 kuna, pod pretpostavkom da je jedan krevet u pogonu godišnje 35 noći i da se po krevetu ostvaruje sto kuna po noći.

No u međuvremenu se to značajno promijenilo, ustvrdio je Marić te su kreveti puno dulje u pogonu, a i vrijednost iznajmljivanja je veća.

Od 1. siječnja, porez koji se naplaćuje iznajmljivača kompletno je lokalni prihod, pa je lokalnoj razini dana ingerencija određivanja visine paušala, u rasponu između 150 i 1.500 kuna, rekao je Marić.

Ocijenio je to poticajem lokalnoj samoupravi da to koristi kao jedan od alata vođenja svoje politike.

Nije želio komentirati mirenje sa sindikatima javnih službi koje se očekuje u ponedjeljak. Ustvrdio da je ponuda Vlade realna, u skladu sa proračunskim, i drugim mogućnostima. Podsjetio je da Vlada državnim i javnim službenicima isplaćuje božićnice i regrese, a 2017. je osnovica povećana za šest posto.

"Ova Vlada je već podigla osnovicu šest posto i predlaže dodatnih tri posto", zaključio je ministar Marić.

Upitan je li bilo razgovora o besplatnim udžbenicima na razini cijele Hrvatske, odgovorio je da je o tome razgovarano i da će se još razgovarati te dodao da je saborska rasprava o prijedlogu proračuna predviđena za utorak i da do tada ima još vremena za dodatne razgovore.

"Generalno gledajući, očekujem da će proračun biti usvojen", rekao je Marić te očekuje da će sve proći kako je planirano.

Zamoljen za komentar redova pred dućanima za "crni petak", te opasku da bi potrošnja ovoga Božića mogla znatno porasti čemu je možda pridonijelo povećanje neoporezivih primitaka, na 7500 kuna, odgovorio je kako ta mjera ostaje i za iduće godine, pa će poslodavci moći planirati nagrađivanje radnika, a ove godine će to učiniti oni koji to mogu.