Fortenova grupa

Potvrđene glasine: Ruski bankar bit će na čelu novog Agrokora

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 15.03.2019 11:03
  • Objavljeno 15.03.2019 u 10:40
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Maksim Poletajev bit će krajem ovog mjeseca službeno imenovan šefom odbora direktora Fortenova grupe. Poletajev je aktualni savjetnik prvog čovjeka Sberbanka, Hermana Grefa, zadužen za Agrokor. Prije toga bio je potpredsjednik Uprave Sberbanka

Odluku o tome tko će biti glavni čovjek Fortenove donijeli su na sastanku u Londonu vlasnici koncerna, piše Večernji list.

Podsjetimo, novi Agrokor, pod imenom Fortenova grupa, počinje poslovati od 1. travnja, kad to odobri Trgovački sud u Zagrebu. Kompaniju će voditi odbor direktora koji ima devet članova i izvršni odbor direktora koji ima tri člana.

Kandidati za novi Upravni odbor su: Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletajev, Julian Michael Simmonds i Sergej Volk. Još jedan neizvršni član Upravnog odbora bit će predstavnik radnika, kojeg će izabrati zaposlenici.

>>Ova šarolika družina će s Peruškom voditi novi Agrokor. Otkrivamo tko su i tko ih je pogurao<<

Budući predsjednik Upravnog odbora direktora Poletajev za Bloomberg je izjavio kako Sberbank ipak neće žurno prodavati svoj udjel od 39 posto u Agrokoru, odnosno Fortenova grupi.

'Prije prodaje našeg udjela želimo restrukturirati kompaniju i povećati njenu vrijednost, a jedna od izlaznih strategija je i IPO (inicijalna javna ponuda dionica) na službenim burzama. Sada nije dobro vrijeme za prodaju i bolje je kreirati veću vrijednost tvrtke i čekati poslije 2019. U međuvremenu tvrtka mora popraviti razinu kvalitete korporativnog upravljanja, tehnologiju maloprodajnog biznisa, korporativnu kulturu i upravljanje kompanijom', izjavio je Poletajev za Bloomberg, prenosi Jutarnji list.

Poletajev je 20 godina zaposlenik Sberbanka. Iako se krajem prošle godine pisalo o njegovu prelasku u poslovni sustav oligarha Olega Deripaske, Sberbank je takve navode brzo opovrgnuo.

  • +4
  • +1

Maksim Poletajev

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Rođen je 4. travnja 1971. u Jaroslavlju, ruskom gradu koji se nalazi 250 kilometara sjeveroistočno od Moskve. Na jaroslavljevskom sveučilištu 1993. diplomirao je računovodstvo, kontroling i poslovnu analitiku. Uz financijsko znanje tijekom obrazovanja usavršio je strane jezike – izvrsno govori engleski i njemački.

Nakon diplome ostao je još dvije godine na fakultetu kao asistent na katedri za ekonomiju, organizaciju i planiranje proizvodnje. Dok je još radio kao asistent, pohađao je tečaj u njemačkim bankama Sparkasse i Kassel, a već u kolovozu 1995. postao je voditelj odjela za analitiku i marketing u Sberbankovoj Severny banci, u kojoj je kasnije postao voditelj odjela za alokaciju resursa i upravljanja vrijednosnicama.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: nn

U ožujku 2000. godine Poletajev je promaknut na mjesto zamjenika predsjednika Upravnog odbora Sberbankove jaroslavljevske podružnice, a u rujnu 2002. postaje voditelj bajkalske podružnice.

Sedam godina kasnije, 2009., imenovan je potpredsjednikom direktora korporativnog razvoja Sberbanka, a u listopadu te godine postaje voditelj moskovskog ureda te banke. U ožujku 2013. imenovan je članom Uprave Sberbanka, a samo tri mjeseca kasnije i potpredsjednik Uprave zadužen za investicije i korporativno bankarstvo.

Njegova supruga Elena Poletajev postala je zanimljiva hrvatskim medijima nakon što se otkrilo da je dobila naše državljanstvo po posebnim uvjetima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!