SUMNJIVA TRANSAKCIJA

Oglasila se i SOA o prodaji udjela u Fortenovi

03.11.2022 u 16:59

Bionic
Reading

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) izvijestila je u četvrtak kako iz zakonskih i sigurnosnih razloga ne može iznositi svoja postupanja i saznanja o tvrdnjama Sberbanka da je prodao udio u Fortenova grupi, nakon što je premijer Andrej Plenković ranije uputio novinare na SOA-u.

''Sigurnosno-obavještajna agencija, sukladno zakonskim odredbama i smjernicama Vijeća za nacionalnu sigurnost, kontinuirano razmatra i procjenjuje gospodarske procese koji mogu utjecati na osnove gospodarskog sustava Republike Hrvatske'', priopćila je SOA.

Agencija dodaje da će u skladu sa svojom zakonskom ulogom i u ovom slučaju izvješćivati i podupirati državni vrh i nadležna tijela u donošenju odgovarajućih odluka i postupanju u zaštiti nacionalnih i gospodarskih interesa Hrvatske.

Premijer Plenković je danas na pitanje je li SOA znala za kupnju udjela u Fortenovi poručio novinarima da to pitaju SOA-u.

Ruska državna banka Sberbank u srijedu je priopćila da je prodala svojih 43 posto udjela u hrvatskoj Fortenova grupi, ali nisu za to iznijeli razlog. Prodaju svog udjela u Fortenovi objavio je Sberbank.

U kratkoj izjavi, iz Sberbanka su rekli da je udio kupio Saif Bin Markhan Alketbi, investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Mediji pišu da je Alktebi već razradio korake u akviziciji udjela Sberbanka u Fortneovi, iako se još ne zna ima li za to sve potrebne dozvole.