STABILNO I U EU

OECD: Rast u Kini i SAD-u konačno se stabilizirao

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.06.2016 09:06
  • Objavljeno 09.06.2016 u 09:06
kina šangaj

kina šangaj

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

U Sjedinjenim Državama i Kini, dvama najvećim svjetskim gospodarstvima, aktivnosti pokazuju naznake stabilizacije rasta, pokazao je najnoviji mjesečni gospodarski pregled Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)

Ključni indeks za OECD-ove zemlje u cjelini, kod kojeg 100 bodova označava dugoročni prosjek, u travnju 2016. godine ostao je nepromijenjen u usporedbi s mjesecom ranije i iznosio je 99,6 bodova, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće OECD-a.

Glavni gospodarski pokazatelj, koji OECD mjesečno izrađuje s ciljem detektiranje točki zaokreta u gospodarskim trendovima, drži se tako i dalje ispod dugoročnog prosjeka.

U najnovijem pregledu gospodarskih uvjeta odgovarajući indeks za američko gospodarstvo u travnju je poboljšan na 98,95 bodova, s 98,93 boda. Riječ je njegovu prvom povećanju od srpnja 2014. godine.

Indeks za Kinu također je poboljšan, i to drugi mjesec zaredom, dosegnuvši u travnju 98,41 bod, u odnosu na 98,38 bodova u ožujku. Taj se indeks spustio ispod referentne granice od 100 bodova u listopadu 2014. godine.

Iz OECD-a je priopćeno da su njegovi indeksi pokazali stabilan tempo rasta u eurozoni u cjelini, uključujući Njemačku i Francusku, dva najveća tamošnja gospodarstva. Za Britaniju odgovarajući pokazatelj upućuje, pak, na posustajanje rasta, a sličnu situaciju bilježe i u Italiji, trećem po veličini gospodarstvu eurozone.

U travnju je odgovarajući indeks za 19-članu eurozonu skliznuo na 100,38 bodova, sa 100,42 boda u ožujku, no drži se iznad dugoročnog prosjeka od 100 bodova od listopada 2013. godine.

Poboljšane izglede OECD uočava također u Brazilu i Rusiji, vodećim gospodarstvima u nastajanju, pogođenima oštrim posustajanjem aktivnosti zbog oštrog pada cijena roba.

'Među najvećim gospodarstvima u nastajanju, vodeći indeksi za Brazil i Rusiju potvrđuju naznake pozitivne promjene dinamike rasta koja je signalizirana u prošlomjesečnoj procjeni', navodi se u OECD-ovu priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!