GUBITAK ZAMAHA

OECD potvrdio prognozu slabog rasta u Europi u 2015.

12.11.2014 u 18:57

Bionic
Reading

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u srijedu je potvrdila prognoze kojima za iduću godinu predviđa slabi gospodarski rast u Europi, dok u ostalim velikim svjetskim gospodarstvima očekuje stabilan rast aktivnosti

Prema najnovijem izdanju indeksa CLI, koji je OECD osmislio kako bi naznačio moguće promjene u trendu gospodarskih aktivnosti, podaci za eurozonu i dalje ukazuju na gubitak zamaha u gospodarstvu, s jačim signalima usporavanja gospodarstava Njemačke i Italije, navodi OECD u priopćenju.

Za Francusku, indeks CLI upućuje na stabilan tempo rasta, dok odgovarajući indeks za Veliku Britaniju upućuje na moguće usporavanje stabilnog rasta, iako u odnosu na relativno visoke razine, navodi se u priopćenju.

Među zemljama u kojima se očekuje stabilan gospodarski rast u 2015. godini u OECD-u izdvajaju Kanadu, Sjedinjene Države, Brazil, Kinu i Rusiju.

Indeks CLI za Japan ukazuje pak na gubitak zamaha u trećem svjetskom gospodarstvu, premda bi to moglo biti povezano s jednokratnim čimbenicima, napominju u OECD-u. Jedini je izuzetak među većim svjetskim gospodarstvima Indija, čiji CLI upućuje na jačanje zamaha u gospodarstvu, utvrdili su u OECD-u.