sporni motori

Odbačena Uljanikova kaznena prijava protiv Končara, ispalo je da je brodogradilište dužno njemu

08.02.2021 u 08:39

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Puli odbacilo je kaznenu prijavu protiv karlovačkog Adriadiesela, predsjednika uprave te tvrtke Nenada Končara, te članova uprave Tomislava Varge, Danijela Hruškovca i Borisa Tolića. Kaznenu prijavu protiv njih početkom 2019. godine podnio je Uljanik d.d. tijekom mandata Emila Bulića, a ona se odnosila na navodna kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju – poticanjem i prijevare u gospodarskom poslovanju.

U kaznenoj prijavi se navodi da su Uljanik i Adriadiesel u rujnu 2016. godine sklopili ugovor kojim se karlovačka tvrtka obvezala isporučiti pomoćne agregate s TESU generatorima za novogradnju 526, odnosno famozni brod za prijevoz stoke koji se i danas može vidjeti na jednom od Uljanikovih navoza. Ugovoreni rok isporuke bila je sredina rujna 2017. godine, a ugovorena cijena 2,22 milijuna eura za pomoćne agregate bez TESU generatora, odnosno 2,82 milijuna s generatorima, javlja Glas Istre.

Od tog iznosa je Uljanik, što izravno, što eskontiranjem mjenica isplatio iznos od 1,88 milijuna eura dok je ostatak od 333.000 eura dospijevao na naplatu prije isporuke ispitane opreme. Adriadiesel, u kojem je inače pulska brodograđevna kompanija imala gotovo 30 posto udjela u vlasništvu, nije pristupio izradi pomoćnih agregata u svojim proizvodnim pogonima, već ih je naručio od kineskih dobavljača za 1,7 milijuna eura od kojih je Kinezima platio 425 tisuća eura, a ostatak od 1,27 milijuna ostao dužan.

Kako dobavljač bez plaćanja nije želio isporučiti agregate, a Adriadiesel u tom trenutku nije imao sredstva za to, tako je u ljeto 2018. godine „u interesu dovršetka posla“ zaključen sporazum kojim se Uljanik obvezao preuzeti dug od Adriadiesela te platiti 1,27 milijuna eura kineskom dobavljaču agregata. Istim ugovorom se Adriadiesel obvezao vratiti Uljaniku novčani iznos od najmanje 1,381.550 eura “na ime povrata više plaćenih avansa uvećano za eventualno plaćene troškove transporta i ostale uzgredne troškove dopreme pomoćnih motora iz NR Kine“. Nakon što su plaćeni, agregati su u rujnu iste godine stigli u Rijeku, te transportirani u prostore Adriadiesela u Karlovcu.

Međutim, Uljanik je zbog neispunjenja ugovornih obveza u siječnju 2019. jednostrano otkazao Adriadieselu daljnju mogućnost obročnog plaćanja te je tog dana dospjela na naplatu cjelokupna novčana tražbina u visini 1.413.351,34 eura. Nakon toga aktivirana je i zadužnica kojom je blokiran račun Adriadiesela i temeljem koje je Uljanik uspio naplatiti nešto više od milijun kuna.