KOREKCIJA CIJENA

Od utorka skuplji benzin, jeftiniji dizel

02.05.2011 u 14:51

Bionic
Reading

Očekuje se da će svi benzini poskupjeti oko 10 lipa po litri, a loživo ulje i plavi dizel oko 17 lipa po litri, dok bi eurodizel i dizel mogli pojeftiniti desetak lipa

Naftne će tvrtke u utorak najvjerojatnije povisiti cijene benzina, loživa ulja i plavog dizela, a sniziti cijene ostalih dizelskih goriva, piše Vjesnik

Prema kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu i kretanju tečaja dolara do kraja prošlog tjedna, očekuje se da će svi benzini poskupjeti oko 10 lipa po litri, a loživo ulje i plavi dizel oko 17 lipa po litri, dok bi eurodizel i dizel mogli pojeftiniti desetak lipa.

Toliko bi, naime, prema izračunu stručnjaka, mogle porasti najviše dopuštene cijene goriva, koje na temelju propisane formule svaka dva tjedna određuje Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. A naftne tvrtke dosad su gotovo redovno svoje dotadašnje cijene goriva usklađivale s maksimalno dopuštenima.

Novog poskupljenja lož-ulja i plavog dizela vjerojatno ne bi bilo da u Pravilniku o određivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata nema odredbe da se cijena odjednom ne može promijeniti za više od tri posto. Zbog toga su ta goriva prije dva tjedna, unatoč puno većoj promjeni na mediteranskom tržištu, u Hrvatskoj poskupila samo tri posto, pa će naftne tvrtke kod njihovih cijena sada nadoknaditi ono što zbog te odredbe nisu mogli napraviti kod prošle korekcije.

Promjene cijena bile bi još nepovoljnije za vozače da u protekla dva tjedna nije nastavljeno slabljenje dolara u odnosu na kunu. Zato je na valutnim tržištima prošlog tjedna vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najnižu razinu u gotovo tri godine jer je američka središnja banka Fed nagovijestila da će i dalje voditi izuzetno popustljivu monetarnu politiku.

Cijene nafte i dalje su se zbog pada dolara i nastavka nemira u sjevernoj Africi zadržale nadomak najviše razine u zadnje dvije i pol godine, pa je u petak na američkom tržištu barel nafte stajao 112,68 dolara, a na londonskom tržištu 125 dolara.