MINISTARSTVO GOSPODARSTVA

Od ponoći jeftiniji benzini, a skuplji dizeli

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 31.10.2011 20:19
  • Objavljeno 31.10.2011 u 16:02
benzin, gorivo, ina

benzin, gorivo, ina

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Motorni benzini od ponoći će u Hrvatskoj biti jeftiniji za tri, odnosno četiri lipe po litri, dok će dizeli i lož ulja poskupiti za 14, odnosno 15 lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 1. do 14. studenoga

Ministarstvo je najvišu maloprodajnu cijenu najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera BS 95 utvrdilo na 9,72 kune po litri, što je četiri lipe manje od dosadašnjih 9,76 kuna.

Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, a u pravilu to čine, za četiri lipe po litri pojeftinit će i motorni benzin sa 98 oktana, a benzin sa sto oktana pojeftinit će za tri lipe.

U iduća dva tjedna najviša maloprodajna cijena eurosupera BS 98 može biti 10,02 kune (do sada 10,06 kuna), a eurosuper BS 100 može koštati najviše 10,22 kune (do sada 10,25 kuna).

Od ponoći se pak može očekivati poskupljenje dizelskih goriva i lož ulja, pri čemu će eurodizel, dizel, plavi dizel i obično lož ulje poskupiti za 14 lipa po litri, a lož ulje s oznakom euro za 15 lipa.

Naime, Ministarstvo gospodarstva najvišu maloprodajnu cijenu eurodizela BS utvrdilo je na 9,43 kune po litri (do sada 9,29 kuna), običnog dizela na 9,00 kuna (do sada 8,86 kuna), a plavog dizela na 5,80 kuna (do sada 5,66 kuna).

Najviša cijena plinskog (loživog) ulja s oznakom euro od ponoći je 6,80 kuna po litri (do sada 6,65 kuna), a običnog loživog ulja 6,58 kuna (do sada 6,44 kune).

Prema Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, cijene naftnih derivata mogu se mijenjati svaka dva tjedna, a korekcija ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.

Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Od tog pravila izuzete su benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost izravne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene.

Većina naftnih kompanija već neko vrijeme koristi mogućnost tih diferenciranih cijena i na svojim postajama na autocestama ima nešto više cijene nego na ostalim postajama.

Ina od ponoći pojeftinjuje benzine, poskupljuje dizele - neslužbeno

Ina će od ponoći, kako se neslužbeno doznaje, smanjiti cijene motornih benzina za četiri lipe po litri, dok će dizelska goriva i lož ulje poskupiti za 14 lipa po litri.

Prema naslužbenim informacijama, Ina će od sutra, 1. studenoga, motorni benzin eurosuper BS 95 prodavati po 9,67 kuna po litri (do sada 9,71 kunu), a eurosuper BS 95 class po 9,72 kune (do sada 9,76 kuna).

Za četiri lipe po litri pojeftinit će i Inin benzin sa 98 oktana i nova cijena eurosupera BS 98 je 10,02 kune (do sada 10,06 kuna).

Cijene dvije vrste Inina eurodizela, plavog dizela i lož ulja od ponoći će pak biti više za 14 lipa po litri.

Tako će se eurodizel BS od sutra prodavati po 9,38 kuna (do sada 9,24 kune), a eurodizel BS class po 9,43 kune (do sada 9,29 kuna).

Nova maloprodajna cijena plavog dizela na Ininim postajama je 5,80 kuna (do sada 5,66 kune), a loživog ulja ekstra lakog 6,58 kuna (do sada 6,44 kune).

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je danas poslijepodne, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Sukladno Pravilniku, Ministarstvo svaka dva tjedna objavljuje najviše razine maloprodajnih cijena, korekcija ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana te tečaju dolara, a maksimalno dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog naftnog derivata naviše ili naniže može biti 3 posto.

Iz Ine su poslijepodne objavili kako su u proteklom razdoblju kotacije svih naftnih derivata na mediteranskom tržištu porasle do 5,88 posto, a tečaj dolara u odnosu na kunu oslabio je za 2,8 posto u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

Iz Ine su najavili da će cijene koje primjenjuje na većini svojih postaja, kao i diferencirane cijene na autocestama i izvan mreže autocesta, biti nakon ponoći objavljene na internet stranicama te kompanije.

Ina od 21. lipnja ove godine primjenjuje diferencirane cijene derivata te na 36 benzinskih postaja na autocestama ima za dvije do pet lipa veće cijene eurosupera BS 95 i eurodizela BS te eurosupera BS 95 class i eurodizela BS class, a ima i 20 postaja izvan mreže autocesta na kojima su cijene tih derivata za dvije do pet lipa niže nego na ostalim postajama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi