VELIKI TROŠKOVI

Od ljeta cijene u kunama i eurima: Prodavači otkrili kako će to izgledati u dućanima, kafićima...

16.01.2022 u 15:06

Bionic
Reading

Konačna odluka Vijeća Europske unije o pristupanju Hrvatske eurozoni očekuje se u lipnju, a Hrvatska bi kunu trebala zamijeniti eurom na početku iduće godine. Trgovci i ugostitelji počeli su s pripremama, a već ovoga ljeta cijene bi se trebale isticati i u kunama i u eurima

Član uprave Konzuma, Tomislav Kramarić, otkrio je kako će cijene u kunama biti istaknute većim slovima, a u eurima nešto manjim. 'Od službene implementacije tu dominatnu poziciju preuzima euro, a kao sekundarnu kuna', kaže Kramarić.

Dvojno isticanje cijena tako će početi šest mjeseci prije uvođenja eura i trajat će još godinu dana nakon što euro postane službena valuta. Jedan od izazova označavanja cijena u eurima i kunama bit će za vrijeme akcijskih prodaja. Tada će trebati i redovnu i akcijsku cijenu označiti i u eurima i u kunama, javlja HRT.

Trgovci bi trebali prihvatiti i etički kodeks vezano uz zaokruživanje cijena.

Prodavači odjeće kažu da dvojno isticanje cijena na etiketama i računima neće biti problem.

'Bit će nešto kompliciranije jer će postojati dvije blagajne u eurima i kunama ali to nije značajno. Euro će znatno pojednostavniti transparetnost prema stranim tržištima i da ćemo biti puno efikasniji', rekao je Tomislav Babić, predsjednik Uprave Varteksa.

  • +3
Šibenik: Nakon devet mjeseci kafići su počeli posluživati goste i u unutarnjem prostoru Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

I ugostitelji se slažu da će poslovanje s gostima i turistima biti znatno jednostavnije.

'Gosti će vidjeti da je ta cijena bila euro i deset u šestom mjesecu, euro i deset u desetom mjesecu i euro i deset u trećem mjesecu sljedeće godine te da nije došlo do nekave strašne eksplozije. Sad je enormno poskupilo sve, nabava nam je otišla bogu iza nogu', kaže Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

Veliki sustavi maloprodaje očekuju velike troškove.

'Procjena je da će cijeli proces sigurno koštati pa evo da sad kažem i u eurima, sigurno više od milijun eura', rekao je član uprave Konzuma Kramarić.