kreće prilagodba

Od danas velika promjena na bankomatima zbog uvođenja eura, vrijedit će mjesec dana i tiče se svih

15.12.2022 u 08:14

Bionic
Reading

Hrvatska, jedna od zemalja s najrazvijenijom bankomatskom mrežom, zbog uvođenja eura kreće u postupnu prilagodbu na novu valutu

U Hrvatskoj se u usporedbi s ostalim zemljama EU-a intenzivno plaća gotovinom, a potražnja za gotovim novcem posebno je jaka uoči blagdana.

Zbog toga će se svi bankomati postupno prilagođavati i konvertirati za isplatu eura. Velik broj bankomata bit će prilagođen tako da od 1. siječnja 2023. može isplaćivati eure.

Kako građani ne bi morali tražiti bankomate svoje banke, one u kojoj imaju otvoren račun, s bankama je dogovoreno da u razdoblju od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. ne naplaćuju naknade za podizanje gotovine na bankomatima klijentima drugih banaka.

Tako će se od 15. do 31. prosinca kune moći podići bez naknade na bilo kojem bankomatu dok će se od 1. do 15. siječnja na bankomatima bez naknade moći podizati euri.

Prilagodba bankomata je obiman posao koji podrazumijeva obilazak svih bankomata, a pri tome se sve bankomatske kazete moraju prilagoditi za euro. Objavit će se i interaktivna karta na kojoj će građani moći pronaći najbliži bankomat na kojem će moći podići eure.

  • +4
Euri Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia