istraživanje Ifo instituta

Recesija u Njemačkoj iznenadila analitičare

14.12.2022 u 16:22

Bionic
Reading

Recesija u Njemačkoj bit će blaža nego se očekivalo, ocijenio je u srijedu institut za ekonomska istraživanja Ifo, navevši u najnovijim projekcijama blagi pad aktivnosti od 0,1 posto u 2023. godini, nakon čega se očekuje oporavak gospodarstva

U ranijim projekcijama institut je za 2023. godinu predviđao pad gospodarstva od 0,3 posto.

Bruto domaći proizvod (BDP) smanjit će se u dva kvartala, odnosno u zadnjem ovogodišnjem kvartalu i u prvom kvartalu u 2023. godini, rekao je čelnik gospodarskih prognozi u Ifou Timo Wollmershäuser. No, nakon toga, kako je dodao, situacija će ponovo krenuti na bolje.

Dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti značila bi da je njemačko gospodarstvo tehnički u recesiji.

Gospodarski rezultati u trećem kvartalu u Njemačkoj bili su "mnogo bolji od očekivanih", uz stopu rasta od 0,4 posto, istaknuo je Wollmershäuser.

Ifo institut sada očekuje da će rast najvećeg europskog gospodarstva u 2022. godini iznositi 1,8 posto i biti za 0,2 postotna boda snažniji nego su predviđali jesenas u ranijim projekcijama.

Subvencije njemačke vlade za ublažavanje udara visokih cijena goriva i električne energije vjerojatno će pomoći smanjiti stopu inflacije sa 7,8 posto u ovoj godini, na 6,4 posto u 2023. godini, prognozira njemački institut.

Time je značajno poboljšana njihova ranija projekcija prema kojoj je inflacija trebala nastaviti jačati u idućoj godini i dosegnuti 9,3 posto.

  • +6
Njemačka željeznica Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Institut prognozira da će tijekom zimskih mjeseci visoka inflacija prouzročiti pad realnih prihoda kućanstava u Njemačkoj i prigušiti gospodarsku aktivnost budući da građani manje troše.

"Tek u drugoj polovini godine očekuje se da će prihodi rasti brže od cijena, pa će stoga privatna potrošnja vjerojatno porasti", smatraju u institutu.

Institut također predviđa da će rast zaposlenosti u Njemačkoj tijekom zimskog polugodišta stagnirati i očekuje da će poslodavci skratiti radno vrijeme privremenim povećanim korištenjem opcije skraćenog radnog vremena.

Ujedno očekuju da će stopa nezaposlenosti porasti s 5,3 posto u ovoj godini na 5,5 posto u 2023. godini.