UVOĐENJE ZAŠTITNE CARINE

Od 1. srpnja skuplji strani sirevi

26.06.2009 u 21:29

Bionic
Reading

U narednih šest i pol mjeseci, točnije 200 dana, na sve inozemne gauda, edam i ementaler sireve, kao i na nadomjestke za sir, uvoznici će morati plaćati dodatnu, zaštitnu carinu od 0,55 eura po kilogramu za ementaler, isto toliko za edam, a 1,05 eura po kilogramu goude i nadomjestaka za sir

Posljedica je to Vladinog obećanja seljacima koji su nedavnim traktorskim prosvjedom, između ostalog, tražili i zabranu uvoza mlijeka i mliječnih prerađevina u Hrvatsku, piše Novi list

Iako je dan-dva kasnije resorni ministar poljoprivrede Božidar Pankretić kazao kako će se ograničavanje uvoza odnositi samo na gauda sireve jer bi sve ostalo, kazao je, »bilo neozbiljno«, u Hrvatsku u narednih 200 dana, ipak, ulaze i, za oko 30 posto skuplji edamer i ementaler, kao i »umjetni« sirevi.

Kako je Vladina odluka tek stupila na snagu, trgovci ju još, kako kažu, nisu stigli razmotriti, no vjeruju da će skuplji uvoz stranih sireva značiti i njihovu veću cijenu na trgovačkim policama.

Na pitanje hoće li poskupljivati gaudu, ementaler, »edamce« i umjetne sireve, u trgovinama neslužbeno odgovaraju kako nemaju namjeru mijenjati cijene sireva – robnih marki koje proizvode u Hrvatskoj, no kako su im neki dobavljači inozemnih sireva već najavili svoje skuplje cijene, poskupljivanje tih sireva će morati razmotriti i oni u trgovinama, najvjerojatnije od 1. srpnja.

Od 35.000 tona sireva, koliko se proda na hrvatskom tržištu, čak 13.000 tona nam dolazi iz uvoza, i to najviše gauda sira, za čiju je proizvodnju samo jednog kilograma potrebno čak deset litara mlijeka.

Iz tog su razloga hrvatski seljaci – proizvođači mlijeka od Vlade i tražili ograničenje uvoza, jer viškovi domaćeg mlijeka propadaju. Lani je uvoz gaude, kažu podaci, u Hrvatskoj dosegnuo nevjerojatnih 70 posto domaće proizvodnje, pri čemu je riječ o najjeftinijem siru.

Kako stoji u odluci Vlade, koju potpisuje njena potpredsjednica Jadranka Kosor, zaštitna carina uvodi se privremeno, radi otklanjanja poremećaja na domaćem tržištu, i ne odnosi se samo na uvoz sireva iz zemalja u razvoju, uz određene preduvjete, kao ni na robu koja je već na putu prema Hrvatskoj.

Odluka se, stoji u njoj, temelji na Zakonu o trgovini i Uredbi o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza.