tržište bi odradilo svoje

Novotny: Pozdravljam paket mjera, ali država u jedan dio nije trebala intervenirati

08.09.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Profesor i ekonomski analitičar Damir Novotny nije zadovoljan danas predstavljenim mjerama vlade pomoći građanima i gospodarstvu, pogotovo u dijelu koji se odnosi na državni intervencionizam u tržišne cijene

"U jednom dijelu nisam zadovoljan mjerama i ne vidim potrebu za intervencijom vlade u segmentima koje je moglo odraditi tržište, pogotovo ako imamo rast BDP-a kakav imamo", kazao je Novotny za Hinu, dodavši da nije oduševljen po pitanju ekonomskog pogleda na taj paket pomoći, dok bi o političkom aspektu, rekao je, mogli pričati neki drugi.

Istaknuo je da snažno pozdravio paket mjera koji je Vlada donijela za vrijeme korona krize, ali da je sada dio novog paketa bio nepotreban.

"Taj tip mjera nije dobar", smatra Novotny, ponovivši da je intervencionizam države u tržišne cijene, pogotovo hrane, loš smjer, koji se može vratiti kao bumerang.

"Tržište u takvim situacijama ili može eksplodirati, ili naprosto neće biti robe. Zašto reagirati u dijelu gdje postoji konkurencija, tržište će odraditi svoje, tržište bi samo reagiralo, ljudi će ići tamo gdje im je povoljnije", naglasio je, dodavši da se pri zamrzavanju cijena pomaže i onima koji imaju i onima koji nemaju.

Snažno se zalaže za pomoć socijalno ugroženim skupinama građana, ali smatra da se to trebalo napraviti kroz drugačije modele.

Vezano uz pomoć umirovljenicima, Novotny ističe da je Vlada kroz inflaciju ostvarila velike proračunske prihode te da je taj novac trebalo iskoristiti i za povećanje mirovina.

  • +8
Ministri o mjerama Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

S druge strane, smatra da je trebalo intervenirati u dio proizvoda čiju proizvodnju i distribuciju drže monopolisti.

"Gazprom, recimo, ima strahovite profite jer u velikom dijelu svog poslovanja drži monopol", tvrdi.

"Plin je monopol, nafta nije. Cijene nafte su u padu i sada se kreću na oko 90 američkih dolara, tolika je cijena bila i prije krize. Problem je što u Hrvatskoj nema rafinerije, a Italija ih, recimo, ima osam ili deset. No, i u Hrvatskoj imate monopol na naftu - drži ga Ina - MOL. A gdje imate monopol tu je moguće držati zamrzavanje cijena", istaknuo je Novotny.

On je, s druge strane, pristalica modela da se cijene goriva trajno smanje smanjivanjem poreza.

 Novotny se zalaže za poticanje konkurencije u svim segmentima gospodarstva. I dalje tvrdi, kao i u godinama do sada, da su Hrvatskoj potrebne velike strukturne promjene. Uz ostalo, a obzirom na katastrofalnu energetsku situaciju koja prijeti cijeloj Europi zbog ruske invazije na Ukrajinu, ističe da bi se naša zemlja trebala posvetiti većoj proizvodnji energije, poticati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, solara i slično. 

"Uvjete imamo da ne moramo toliko ovisiti o drugima i da ne kupujemo, recimo, struju od onih koji je dobivaju iz obnovljivih izvora. Zašto to ne napravimo sami", zaključio je Novotny. 

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak jesenski vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor.