katastrofalna sezona

Novi val epidemije teško pogodio španjolski turizam u rujnu

03.11.2020 u 13:45

Bionic
Reading

Španjolska je u rujnu bilježila snažan pad broja stranih turista zbog novog vala zaraze koronavirusom i protupandemijskih mjera, pokazali su u utorak podaci državnog zavoda za statistiku (INE)

Nakon katastrofalne ljetne sezone i malog broja stranih gostiju unatoč ukidanju mjera zatvaranja, mnogi su se nadali boljim rezultatima u rujnu.

Turizam čini 12 posto španjolskog BDP-a, podsjeća Reuters.

Statistički podaci pokazuju da je zemlju u rujnu posjetilo 87 posto manje stranih gostiju nego u istom lanjskom mjesecu. Pad je veći nego u kolovozu kada je njihov broj potonuo 76 posto. Potrošnja je smanjena 90 posto.

U razdoblju od siječnja do rujna Španjolsku je posjetilo oko 16,8 milijuna stranih turista, što je za oko 75 posto manje nego u istom razdoblju 2019., izvijestio je INE.

Francuzi sada čine najveću skupinu stranih turista, pretekavši Britance koji su prošle godine činili petinu stranih gostiju. U prvih devet mjeseci ove godine njihov je broj pao 81 posto.

Dužnosnici na Kanarskim otocima ipak su optimistični i vjeruju da bi mogli spasiti dio zimske sezone, nakon što su Njemačka i Velika Britanija ukinule ograničenja putovanja na otočje.

Španjolski BDP oporavio se u trećem tromjesečju ali je i dalje 8,7 posto manji nego prije godinu dana, navodi Reuters.