50 POSTO SKUPLJE

Novi cjenik za katamarane u sezoni

27.04.2013 u 16:30

Bionic
Reading

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić izjavio je da nema informaciju o poskupljenju trajektnih linija o kojemu su izvjestili neki mediji, a ustvrdio je da je u prijedlogu usklađivanja cijena Agencije za javni obalni linijski prijevoz predviđena tek minimalna korekcija cijena brzih katamaranskih linija. Noi list donosi novi cjenik

Sezonski skok cijena od čak 112 posto imat će neke dalmatinske linije, dok će cijene izvan sezone prosječno porasti za 26,87 posto. Povlaštene karte stanovnicima otoka u prosjeku su skuplje za 11,59 posto, piše Novi list

arte za katamarane ovog će ljeta biti u prosjeku skuplje za 50 posto, a ta tarifa trebala bi se primjenjivati od 15. lipnja, pa bi cijena karte od Rijeke do Malog Lošinja porasla sa 60 na 95 kuna (poskupljenje 58 posto), dok bi karta od Rijeke od Novalje po novome stajala 80 umjesto prijašnjih 60 kuna (rast 33 posto).

Poskupljenje je bitno manje kad je riječ o stanovnicima otoka, pa su njihove povlaštene karte u prosjeku skuplje za 11,59 posto. Donekle je dobra vijest to što se ovoga ljeta neće mijenjati cijene na državnim trajektnim linijama osim što će se provesti uobičajeno usklađivanje cijena, koje svake godine prije sezone porastu za 20 posto.

Agencija za obalni linijski pomorski promet raspisala je nedavno natječaje za koncesije na ukupno 14 brozobrodskih linija, te se odluka o brodarima koji će održavati te linije očekuje u roku od mjesec dana.

Inače, cijene će izvan sezone prosječno porasti za 26,87 posto, odnosno 50,33 posto u sezoni. Do sada se na funkcioniranje sustava brzobrodskih linija trošilo 38,24 posto ukupnog iznosa potpora u obalnom linijskom pomorskom prijevozu. Brzobrodske linije su na Jadranu uvedene 2001. godine s najvažnijim ciljem podizanja kvalitete prijevoza za otočno stanovništvo, ali je nelogično i nerentabilno bilo što su osjetno niže cijene katamarana od realnih vrijedile i za sve druge putnike.

Više možete pročitati ovdje