JAVNA PODUZEĆA

Nove šefove šest državnih tvrtki tražit će lovci na glave

Bionic
Reading

Načelni je plan Vlade da se novi čelni ljudi šest tvrtki kojima su konsolidirani prihodi u 2014. bili veći od 750 milijuna kuna traže putem headhunting agencija. Riječ je o Autocesti Rijeka – Zagreb, HŽ Putnički prijevoz, HŽ Cargo, Croatia Airlines, HEP i Janaf, piše Večernji list

Ostale tvrtke u državnom portfelju će nakon imenovanja članova nadzornih odbora raspisati natječaje. Procjene su kako će biti oko 40 natječaja.

Riječ je o najmanje stotinjak mjesta predsjednika i članova uprave s obzirom na to da većina tvrtki u svojim upravama ima najmanje po dva člana, piše Večernji list

Kako bi se izbor preko headhunting agencija ubrzao trenutačni predsjednici Uprava bit će zaduženi da u ime poduzeća odaberu agencije i plate njezine usluge kako bi im se pronašlo zamjenike, doznaje Jutarnji list.

Cijena usluge headhunting agencije ne bi smjela iznositi više od 200.000 kuna po tvrtki jer Zakon o javnoj nabavi tad omogućuje biranje agencije bez raspisivanja javnog natječaja, što bi inače usporilo čitav proces.

U Vladi namjeravaju do sredine svibnja započeti posao s barem jednom regrutacijskom, headhunting agencijom. Vremena ima malo jer su u mnogim poduzećima istekli mandati uprava. Među njima je i Hrvatska pošta za koju će Trgovački sud imenovati osobu koja će tvrtku zastupati do imenovanja nove uprave.