nisu u prekršaju

Novac ne zna za granice: Kako je tajvanski računalni div zaobišao sankcije Rusiji

09.06.2023 u 16:38

Bionic
Reading

Reuters je otkrio da je tajvanski proizvođač osobnih računala Acer isporučio u Rusiju računala vrijedna barem 70 milijuna dolara od kraja travnja 2022. do travnja ove godine, iako su obećali da će prekinuti poslovanje s tom zemljom

Iako Acer nije napravio ništa protuzakonito, njihovi postupci su u kontrastu s postupcima njihovih zapadnjačkih rivala Della i HP-a, a koji su prestali s isporukama računala Rusiji još u veljači 2022., odmah nakon invazije na Ukrajinu.

Reuters piše da je Acer izvezao računala u Rusiju preko Švicarske jer je tako elegantno izbjegao sankcije koje je Moskvi nametnuo Tajvan i koje su nešto oštrije u odnosu na europske.

Upitani o poslovanju s Rusijom i izvozu osobnih računala preko Švicarske, u Aceru su za Reuters rekli da su poštivali sve zakone i propise koji su na snazi, no zbog 'aktualnih događanja' ipak će suspendirati svoju podružnicu u Rusiji.

Dodali su da 'švicarska podružnica nije isporučila nijedno prijenosno ni stolno računalo Rusiji od 8. travnja prošle godine', ali da su 'isporučili ograničeni broj monitora i dodataka za civilnu, svakodnevnu upotrebu'.

Izvor upoznat s detaljima isporuka, koji nije mogao otkriti identitet zbog osjetljivosti posla, rekao je Reutersu da se svi Acerovi proizvodi, uključujući laptope, i dalje šalju u Rusiju. Agencija nije mogla provjeriti može li se njihove proizvode kupiti u Rusiji niti kad su dosta uvezeni i tko ih je uvozio.

  • +4
Moskva, život pod sankcijama Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

Švicarske sankcije, istovjetne onima koje je uveo EU, dozvoljavale su izvoz laptopa i računalnih dijelova u Rusiju do sredine prosinca prošle godine, a u Aceru se pravdaju time da je njihova računala možda izvezla neka treća tvrtka.

Acer je u 2021. držao čak 18,5 posto udjela na ruskom tržištu računala, a njegovi najveći konkurenti Dell i HP zajedno su imali 20,8 posto udjela.