samo izdržite toliko

Evo kolika će vam mirovina biti ako radite samo pet godina u Njemačkoj

09.06.2023 u 13:28

Bionic
Reading

Tko je pet godina uplaćivao u mirovinski fond, kasnije će dobiti zakonsku mirovinu. Ali koliko će iznositi ako ostane s tako malo godina?

Ne dobivaju svi zakonski propisanu mirovinu. Samo oni koji su ispunili tzv. razdoblje čekanja ili minimalni staž osiguranja dobivat će mjesečne transfere njemačkog mirovinskog osiguranja u starosti, piše Fenix magazin. Za klasičnu starosnu mirovinu morate imati uplaćenih najmanje pet godina. No, što za visinu vaše mirovine znači ispunjavanje samo minimalnog staža osiguranja?

To se ne može općenito reći. Jer kolika će vam mirovina biti uvelike ovisi o tome koliko zarađujete. Ne postoji zakonska minimalna mirovina. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koje plaćate u zakonsko mirovinsko osiguranje. A oni zauzvrat određuju koliko ćete skupiti mirovinskih bodova (bodova zarade).

Mirovina: kako izračunati njen iznos

Ako u jednoj godini zaradite točno onoliko koliko prosječno zarađuje njemački radnik, bit će vam priznat točno jedan mirovinski bod. Ta će prosječna godišnja bruto plaća u 2023. provizorno iznositi 43.142 eura na zapadu i 41.967 eura na istoku.

Za svaki mirovinski bod imate pravo na tzv. vrijednost mirovine. To trenutno iznosi 36,02 eura na zapadu i 35,52 eura na istoku (od lipnja 2023.). Vaš mjesečni iznos mirovine nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli:

Mjesečna bruto mirovina = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrijednost mirovine x faktor vrste mirovine

I faktor ulaska i faktor vrste mirovine imaju vrijednost 1 ako ne idete u prijevremenu mirovinu, a mirovina je uobičajena starosna mirovina.

  • +5
Umirovljenici Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Pretpostavimo sada da ste pet godina zarađivali prosječan prihod na Zapadu i da ste bili zaposleni u sustavu isplate mirovine. Onda ste svojim doprinosima prikupili točno pet mirovinskih bodova. Trenutna vrijednost mirovine rezultirala bi mjesečnom mirovinom od 180,10 eura (5 x 1 x 36,02 x 1).

Ako u pet godina rada ne dobijete točno jedan mirovinski bod, vaša će se mirovina promijeniti. Pomoću kalkulatora njemačkog mirovinskog osiguranja možete odrediti kolika će biti vaša mirovina – i kada možete otići u mirovinu, piše Fenix magazin.