neće ići

Norveška blokirala prodaju proizvođača motora ruskoj kompaniji

23.03.2021 u 15:30

Bionic
Reading

Norveška je blokirala prodaju strateškog proizvođača motora Bergen Enginesa ruskoj kompaniji, objavila je u utorak ministrica pravosuđa, obrazlažući odluku zaštitom nacionalne sigurnosti. Planovi o prodaji ogranka Rolls-Royce Power Systemsa ruskom TMH Internationalu za oko 1,6 milijardi kruna (186 milijuna dolara) našli su se na udaru kritike u krugovima oporbe.

"Prodaja bi osnažila ruske vojne kapacitete, i to nesumnjivo u suprotnosti s norveškim i interesima saveznika vezanima uz sigurnosnu politiku”, izjavila je u parlamentu ministrica pravosuđa Monica Maeland. Vlada je razmotrila informacije koje joj je dostavila vojna obavještajna služba, dodala je Maeland.

Konačnu odluku o obustavi prodaje vlada će donijeti na sjednici u petak, poručila je ministrica. Ministar obrane Frank Bakke-Jensen izjavio je da je odluka vlade potvrdila učinkovitost novog norveškog zakona o sigurnosti.

Bergen Engines razvio je suvremene tehnologije i proizvodi benzinske i dizelske motore koji bi igrali značajnu stratešku ulogu za Rusiju, smatraju u vladi.

Iako norveška kompanija ne mora tražiti dozvolu za izvoz svojih proizvoda i tehnologija, Rusija teško nabavlja takvu tehnologiju još od 2014. godine, kada su joj zapadne zemlje uvele sankcije zbog krize u Ukrajini. Norveška je članica NATO-a i poduprla je sankcije Rusiji, podsjeća dpa.