VOJNA SURADNJA

Njemačko-ukrajinski poduhvat u vojnoj industriji započeo s radom

24.10.2023 u 17:36

Bionic
Reading

Zajednički poslovni poduhvat njemačkog vojnog koncerna Rheinmetall i ukrajinskog državnog koncerna Ukrainian Defence Industry LLC počeo je s radom u utorak, a njemački kancelar Olaf Scholz obećao je Ukrajini dugotrajnu podršku u obnovi gospodarstva.

„Ukrajina se može osloniti na Njemačku“, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) na 6. njemačko-ukrajinskom gospodarskom forumu u Berlinu.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal je na forumu istaknuo važnost zajedničkog poslovnog pothvata najvećeg njemačkog proizvođača obrambene opreme Rheinmetall i ukrajinskog koncerna LLC, koji se nekad zvao Ukroboronprom.

Joint venture njemačke i ukrajinske kompanije je dogovoren još u svibnju nakon čega su nadležna ministarstva dala zeleno svjetlo za početak rada. Rheinmetall posjeduje 51 posto udjela, LLC 49.

Tvrtka sa sjedištem u Kijevu bi u prvoj fazi trebala servisirati motorna vojna vozila, a u drugoj fazi bi u Ukrajini započela i proizvodnja.

Rheinmetall od prošle godine Ukrajini isporučuje vojnu opremu između ostalog i oklopna vozila Marder kao i tenkove Leopard.