plin ide

Njemački E.ON odbio zatvoriti Sjeverni tok 1 u sklopu sankcija Rusiji

28.02.2022 u 09:41

Bionic
Reading

Njemački E.ON, najveći operater energetskih mreža u Europi, odbio je zahtjeve da zatvori plinovod Sjeverni tok 1 u sklopu sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, rekao je glasnogovornik kompanije u ponedjeljak za list Rheinische Post

Njemačka vlada zaustavila je prošlog tjedna postupak certifikacije plinovoda Sjeverni tok 2, a poljski premijer Mateusz Morawiecki u subotu je pozvao na zatvaranje Sjevernog toka 1, koji od 2011. doprema ruski plin Njemačkoj.

Nord Stream zajednički je projekt ruskog Gazproma, njemačkih kompanija Wintershall DEA i E.ON (točnije, njegove tvrtke PEG Infrastruktur), nizozemskog Gasuniea i francuskog Engiea. E.ON ima 15,5 posto udjela u Sjevernom toku 1 te ga je uključio u svoj mirovinski fond.

U kompaniji računaju na to da poljski zahtjev neće biti prihvaćen.

'U cjelini gledano, smatramo da se Sjeverni tok 1, promatrano iz regulatorne perspektive, potpuno razlikuje od aktualnih rasprava o Sjevernom toku 2, u kojem kao E.ON ne sudjelujemo', rekao je glasnogovornik za list Rheinische Post.

'Posrijedi je odobreni cjevovod za uvoz plina koji je u punom pogonu', rekao je, dodavši da su kapaciteti Sjevernog toka 1 u protekle dvije godine bili potpuno iskorišteni.

Gazprom ima 51 posto udjela u Sjevernom toku 1, Wintershall Dea 15,5 posto, a Gasunie i Engie po devet posto.