omiljeni dućani

Trgovine tekstilom, elektronikom i kozmetikom masovno se gase u Njemačkoj: U problemima su bile i prije pandemije, lockdown ih je dokrajčio

27.04.2022 u 11:15

Bionic
Reading

Trgovačka modna industrija u Njemačkoj nalazi se u teškoj situaciji. Iz središta njemačkih gradova nestaju popularni trgovački lanci koji su nekad itekako uspješno poslovali. Među njima su Depot, Douglas, H&M, Galeria Kaufhof, Tally Weijl, C&A i Zara. Mnogi od njih zatvorili su velik broj svojih trgovina tijekom pandemije koronavirusa. Pojedini trgovački lanci i ranije su imali problema u poslovanju, a 'lockdown' u pandemiji donio im je kraj

U 2020. i 2021. godini zatvorene su stotine trgovina, a tisuće zaposlenika ostale su bez posla. No kriza u maloprodaji nastavlja se i u trećoj godini koronavirusa, a prva zatvaranja poslovnica već su najavljena za 2023. godinu.

Najava najvećeg njemačkog lanca robnih kuća Kaufhof da će zatvarati svoje trgovine i u 2023. godini izazvala je šok u mnogim gradovima. Naime grupa robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof morala je provesti veliko zatvaranje usred koronakrize, a oko 60 od 172 poslovnice zauvijek je zatvorilo svoja vrata. Tisuće radnika ostale su bez posla. Mnogi su mislili da zbog državne potpore više neće biti zatvaranja, ali Galeria Karstadt Kaufhof već je najavila sljedeće zatvaranje poslovnica za 2023. godinu. Tako se potpuno povlači iz njemačkog grada Halle an der Saale, i to iz samog njegova središta, piše magazin Fenix.

Douglas, najveći europski lanac kozmetičkih trgovina u Njemačkoj, već je zatvorio gotovo svaku sedmu svoju poslovnicu. I to nije sve. 'Grupacija reagira na sve brži pomak u prodaji na internetu zatvaranjem oko 60 od svojih više od 430 poslovnica', objasnila je šefica Douglasa Tina Müller.

Trgovine u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ammatar / Alamy / Alamy / Profimedia

Oko 600 od više od 5200 zaposlenih u njemačkim trgovinama Douglasa izgubilo je posao. Douglas se sada prvenstveno koncentrira na online trgovanje i tako ostvaruje sve više prodaje. S druge strane, žele privući kupce u poslovnice posebnim uslugama: naprimjer, tretmanima botoksom.

Lanac tekstila Adler Modemärkte morao je ići u stečajni postupak. Adler je zatvorio oko 30 poslovnica, a oko 500 od 3100 radnih mjesta je izgubljeno. Trgovine H&M-a, švedskog modnog lanca, mogu se naći u gotovo svakom njemačkom gradu. U 2020. Hennes i Mauritz i dalje su upravljali s ukupno 466 modnih kuća u Njemačkoj. Šveđani sad zatvaraju oko 250 poslovnica, od kojih su mnoge u Njemačkoj.

Španjolski trgovac tekstilom Inditex, koji osim Zare posjeduje brendove Bershka, Pull & Bear i Massimo Dutti, morao je privremeno zatvoriti oko 6000 trgovina zbog pandemije koronavirusa. Prvi put nakon mnogo godina modni div bilježio je financijski minus. Kao mjeru za smanjenje troškova, grupa je objavila da će zatvoriti oko 1200 poslovnica diljem svijeta. U Njemačkoj su neke trgovine već zatvorene.

Francuski modni lanac Pimkie zatvorio je 40 od ​​75 poslovnica u Njemačkoj. Lanac je bio pod ekonomskim pritiskom i prije koronakrize, a u rujnu 2020. voditelj njemačkih podružnica, Framode, podnio je zahtjev za stečajni postupak. Oko 150 zaposlenika ostalo je bez posla.

  • +4
Euri Izvor: Profimedia / Autor: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Nekoliko tjedana prije prvog lockdowna modni lanac C&A najavio je da će zatvoriti 13 od svojih približno 450 trgovina u Njemačkoj. Pogođene su trgovine u nekoliko saveznih zemalja. Lanac obuće Runners Point prošle godine zatvorio je sve svoje trgovine, njih 73. Matična tvrtka Foot Locker objavila je njihovo zatvaranje u Njemačkoj u svibnju, ali to ne utječe na trgovine s markama Foot Locker i Sidestep.

Švicarska tvrtka Tally Weijl također je morala štedjeti i zatvoriti mnoge trgovine zbog korone. Planovi štednje predviđali su zatvaranje stotina poslovnica, a morala je otići trećina zaposlenih. Depot je pak popularan zbog svog širokog spektra ukrasnih predmeta, ali dva zatvaranja tijekom nekoliko mjeseci zadala su tvrtki poteškoće pa je morala zatvoriti 60 trgovina do kraja 2021. godine.

Veliki trgovački lanac elektronike Media Markt Saturn također je morao otpustiti ukupno 3500 zaposlenika, a brojne poslovnice zatvorene su diljem Njemačke. Prema informacijama iz tvrtke, trgovac elektronikom mogao bi nadoknaditi gubitke od pandemije putem internetske trgovine. Međutim zbog sve manje učestalosti kupaca u trgovinama zatvorio je one koje su poslovale s gubitkom u Njemačkoj i ostatku Europe. Osim toga, razvijaju se novi koncepti: u manjim gradovima mogle bi se otvoriti manje trgovine Media Markt i Saturn, koje uz odabrani asortiman i digitalnu vezu zahtijevaju manje prostora, objasnili su iz uprave.