zamjena za ruski plin

Njemačka odobrila gradnju prvog terminala za ukapljeni plin, trebao bi podmiriti 8,5 posto potražnje

05.07.2022 u 12:54

Bionic
Reading

Njemačke vlasti dale su zeleno svjetlo za početak gradnje prvog terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG), objavila je energetska kompanija Uniper

'Dozvola za gradnju koja će početi prije rok izdana je jako brzo, što pokazuje važnost LNG terminala u Wilhelmshavenu za sigurnu opskrbu zemlje' plinom (Njemačke)', rekao je u priopćenju objavljenom u poedjeljak izvršni direktor Unipera Klaus-Dieter Maubach.

'(Ta brzina) ne može se uzimati zdravo za gotovo, a pokazuje u prvom redu što se sve može kada se društvo, industrija i politika slože', dodao je Maubach. Prema navodima kompanije, izgradnja plutajućeg LNG terminala u Wilhelmshavenu na obali Sjevernog mora službeno je započela u ponedjeljak.

Očekuje se da će terminal prerađivati do 7,5 milijardi kubičnih metara prirodnog plina godišnje, što znači da će podmiriti oko 8,5 posto aktualne potražnje za plinom u Njemačkoj, a trebao bi početi s radom krajem ove ili početkom iduće godine.

Ministar okoliša, energetike, graditeljstva i zaštite klime Donje Saske Olaf Lies rekao je da su vrlo zadovoljni što su se stvari pomaknule s mrtve točke. "Potrebna nam je zamjena za ruski plin što je prije moguće, a mi na sjeveru spremni preuzeti to na svoja leđa", dodao je Lies.