IZVANREDNE MJERE

Njemačka osniva fond za pomoć tvrtkama vrijedan 500 milijardi eura

20.03.2020 u 13:54

Bionic
Reading

Njemačka planira osnovati fond vrijedan 500 milijardi eura kako bi pomogla kompanijama koje zbog koronavirusa imaju problema s plaćanjem, izvijestio je u petak Der Spiegel

Fond će moći izdavati jamstva za dugove ali po potrebi i izravno ubrizgavati novac u kompanije, piše njemački tjednik, dodajući da će vlada kao model upotrijebiti Poseban fond za stabilizaciju tržišta, osnovan radi potpore bankama za vrijeme financijske krize.

Vlada je po potrebi spremna ponovo aktivirati i taj fond ako banke upadnu u teškoće, dodaje Der Spiegel.

Plan je tek jedna u nizu mjera koje dužnosnici razmatraju kako bi spriječili da poremećaji prouzročeni privremenom blokadom gospodarstva zbog epidemije prerastu u opći kaos, kazao je za Reuters neimenovani dužnosnik.

Ministri su kompanijama već obećali pomoć u likvidnosti a uveli su i mjere koje im olakšavaju skraćivanje radnog vremena kako ne bi bile prisiljene otpuštati radnike.

Nove mjere bit će objavljene u ponedjeljak a trebale bi uključivati osnivanje fonda solidarnosti, vrijednog 40 do 50 milijardi eura, za samozaposlene i mala poduzeća. Cilj je pomoći im u kupnji materijala, plaćanju režija i najamnina.

Detalji tog programa trebali bi biti razrađeni tokom vikenda.

Ministarstvo financija razmatra i mogućnost pokretanja programa izravne potpore vrijednih oko 180 milijardi eura, prenio je list, dodajući da bi iznos mogao biti povećan i na 700 milijardi eura.

"Razmatramo iznose kakvi do sada jednostavno nisu viđeni", navodi list riječi neimenovanog dužnosnika ministarstva.