ZA 12 MILIJUNA KN

Niža premija od životnih osiguranja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.03.2009 09:23
  • Objavljeno 17.03.2009 u 09:11
osiguranje

osiguranje

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

U odnosu na prošlogodišnju veljaču, u drugom mjesecu ove godine izraženije je smanjenje zaračunate bruto premije u životnim nego neživotnim osiguranjima

Ukupna zaračunata bruto premija 25 hrvatskih osiguravatelja iznosila je na kraju veljače ove godine 1,64 milijarde kuna, što je za 0,8 posto ili 12,6 milijuna kuna manje u odnosu na premiju s kraja veljače prošle godine, pokazuju podaci koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Prema podacima koje HUO zaprima izravno od društava za osiguranje, u odnosu na prošlogodišnju veljaču, u drugom mjesecu ove godine izraženije je smanjenje zaračunate bruto premije u životnim nego neživotnim osiguranjima.

Tako je premija svih osiguravatelja ostvarena u segmentu životnih osiguranja bila za 1,2 posto manja nego lani i iznosila je 361,9 milijuna kuna, dok se u segmentu neživotnih osiguranja, u kojem je ukupna premija u veljači ove godine iznosila 1,28 milijardi kuna, bilježi smanjenje od 0,6 posto.

Niža zaračunata bruto premija nego u istom mjesecu prošle godine pritom je zabilježena kod većine osiguravatelja sa značajnijim udjelom na hrvatskom osigurateljnom tržištu.

Tako je premija Croatia osiguranja, čiji je udio u ukupnoj premiji na kraju veljače ove godine bio najvećih 39,21 posto, prema istom mjesecu lani manja za 4,6 posto i iznosi 645,65 milijuna kuna.

Allianz, koji je na kraju prošlog mjeseca imao 10,94 posto tržišnog udjela, ostvario je pak dva posto nižu premiju nego lani, u iznosu od 180,24 milijuna kuna, dok je premija Euroherca, koji se s udjelom od 8,89 posto nalazi na trećem mjestu, u veljači ove prema istom mjesecu prošle godine bila manja za 4,1 posto i iznosila je 146,34 milijuna kuna.

Tržišni udio u ukupnoj zaračunatoj bruto premiji veći od 5 posto u drugom mjesecu ove godine imali su i Jadransko te Kvarner VIG osiguranje. Pritom je premija Jadranskog osiguranja prema veljači lani bila manja za 2,3 posto, na 97,9 milijuna kuna, dok je premija Kvarnera veća za 0,9 posto i iznosi 95,8 milijuna kuna.

Podaci HUO-a pokazuju i da se, promatrano po vrstama osiguranja, najveći dio zaračunate bruto premije na kraju veljače ove godine odnosio na premije u osiguranju od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, 24,74 posto ili 407,47 milijuna kuna, što je za 2,1 posto manje nego krajem veljače lani.

Na životno se osiguranje istodobno odnosilo 310,88 milijuna kuna premije ili 2,4 posto manje nego u isto vrijeme prošle godine, a na ostala osiguranje imovine 180,4 milijuna kuna, što je za 6,1 posto više u odnosu na premiju na kraju veljače 2008.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi