racionalizacija

Nitko to ne radi bolje od Nijemaca: Ove zime uštedjeli su enormne količine plina

08.05.2023 u 13:24

Bionic
Reading

Njemačka je u drugoj polovici prošle godine uspjela uštedjeti goleme količine plina. Kućanstva, industrija i elektrane smanjili su potrošnju plina za gotovo četvrtinu

Europa je nakon uvedenih sankcija Rusiji, u tranziciji prema većoj energetskoj ovisnosti i strahu od oštre zime, odlučila racionalnije koristiti energente. No Njemačka je uspjela premašiti ciljeve uštede koje su postavile savezna vlada (20 posto) i Europska komisija (15 posto).

Između rujna i prosinca prošle godine Nijemci su smanjili potrošnju plina za 23 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., pri čemu je u rujnu potrošeno čak 28 posto manje.

Kako piše Tagesschau, studija Centra za održivost pri Hertie Schoolu pokazala je da je razlog za ovako enormnu uštedu ponajviše visoka cijena plina, a ne vremenski uvjeti i državne subvencije. No njemačka industrija počela je štedjeti na plinu zbog rasta cijena i prije invazije na Ukrajinu, već u rujnu 2021., a do kraja prošle godine uspjela je uštedjeti 24 posto plina, dok su kućanstva u istom razdoblju smanjila potrošnju za 12 posto.

Ovakva diskrepancija može se objasniti time da kućanstva ljeti unatoč gašenju grijanja ne mogu uštedjeti veće količine. Kućanstva su s racionalnijom potrošnjom krenula u ožujku, odmah nakon početka rata u Ukrajini, a potrošnja je najviše smanjena u rujnu prošle godine (-28 posto), dok je najveća ušteda u industriji bila u listopadu (-27 posto).

  • +2
Plinski štednjaci Izvor: Profimedia / Autor: valentyn semenov / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživanje je pokazalo da je potrošnja plina više pod utjecajem kretanja cijena nego pod utjecajem državnih subvencija. 'Čini se da su cijene na tržištu vrlo moćan alat kojim se mogu potaknuti uštede plina, no trebalo bi ostaviti prostora i za državne poticaje', rekao je suautor studije.

Iznimka su, kažu, elektrane, čija potrošnja uglavnom ovisi o čimbenicima unutar elektroenergetskog sektora, a manje o cijenama.