DAVOR HOLJEVAC:

'Nitko ne zna koliko je kredita nenaplativo'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 15.07.2011 16:01
  • Objavljeno 15.07.2011 u 15:09
Davor Holjevac

Davor Holjevac

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatski bankarski sektor je stabilan i dobro kapitaliziran, ali bez oporavka realnog sektora ni bankama u budućnosti ne može biti dobro, rečeno je na predstavljanju publikacija Privrednog vjesnika - Financijska industrija 2010. i 400 najvećih hrvatskih tvrtki u 2010. godini

'Protekla godina u cjelini je za bankarski sektor bila bolja od 2009', naglasio je analitičar Žarko Primorac predstavljajući rezultate poslovanja bankarskog sektora. Upozorio je da, unatoč pozitivnim trendovima, bankarstvu prijete rizici zbog rasta nenaplativih kredita i niske razine korištenja kapitala.

Nema pomaka među vodećim bankama

Na rang listama vodećih hrvatskih banka u 2010. godini nije došlo do značajnijih promjena. Prema aktivi, jamstvenom kapitalu, odobrenim kreditima i dobiti i dalje su vodeće Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb. Prema aktivi po zaposlenom (27,6 milijuna kuna) najuspješnija je Štedbanka, a prema povratu na kapital (14,09 posto) vodi Erste banka. Prosječni prinos na kapital 33 hrvatske banke iznosio je 7,2 posto.

Osvrćući se na negativne trendove u realnom sektoru, Primorac se upitao može li bankarstvo, kao dio ukupnog ekonomskog sustava, biti stabilno i efikasno u uvjetima recesije i gospodarske krize. 'Banke su postale jako oprezne u kreditiranju. Žale se da nema dovoljno isplativih projekta, ali ja smatram da ih ne može ni biti uz ovako visoke kamate', zaključio je Primorac.

Davor Holjevac, viceguverner HNB-a, upozorio je na konstantan rast loših plasmana banaka. 'U 2010. su B i C plasmani banaka povećani za 10,5 milijardi kuna na 11,2 posto, a porast je nastavljen i u ovoj godini, pa trenutno djelomično naplativi i nenaplativi krediti čine između 11,5 i 12 posto ukupnih kredita', rekao je Holjevac. Upozorio je i na 'veliki balon' od 30 milijardi kuna, koji čine reprogramirani i prolongirani krediti. 'Zbog toga nitko ne zna koliko je stvarno nenaplativih kredita', upozorio je Holjevac.

Naglasio je da su male banke u puno većim problemima jer su više izložene privredi. 'Ukupna profitabilnost bankarskog sektora je smanjena, a male banke grcaju u problemima', rekao je Holjevac, pozivajući vlasnike malih banaka da pokrenu procese spajanja i pripajanja.

Holjevac je ukazao i na problem neiskorištenog jamstvenog kapitala banaka. 'Neiskorišteni jamstveni kapital banka je i dalje vrlo visok i trenutno iznosi oko 20 milijardi kuna', rekao je Holjevac, upozoravajući na opasnost da banke odluče povući taj kapital i angažirati ga negdje drugdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi