PRIOPĆENJE IZ M SANA

'Nismo mogli predvidjeti što će biti sa Sanaderom'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.10.2011 19:19
  • Objavljeno 03.10.2011 u 15:47
Ivo Sanader i Stipo Matić

Ivo Sanader i Stipo Matić

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Nakon što je Jutarnji list objavio da USKOK i policija istražuju sve ugovore koje su od 2004. do danas s Vladom potpisali M San grupa i njeni čelni ljudi, predsjednik Uprave Stipe Matić i član Uprave, umirovljeni general Damir Krstičević, oglasili su se iz prozvane kompanije. U M Sanu kažu da su u potpunosti spremni surađivati sa svim istražnim tijelima, pojašnjavaju da nisu mogli predvidjeti što će se kasnije događati s bivšim premijerom kojeg su angažirali kao savjetnika i tvrde da je pretjerana brojka o ugovorima s javnim sektorom

Iz M San grupe su još jednom pojasnili angažiranje bivšeg premijera Ive Sanadera kao savjetnika:

'Kako bismo lakše premostili zapreke i zaštitili investirani kapital, M San grupacija angažirala je više različitih konzultantskih, lobističkih i zaštitarskih tvrtki između kojih je i Alia Savjetovanje. Svjetska je praksa da bivši državnici nakon političke karijere vrlo uspješno pružaju takve usluge, koristeći iskustvo i kontakte koje su stekli. Procijenili smo da bi angažman tvrtke Alia Savjetovanje mogao biti koristan za investicije M San grupe na regionalnom tržištu. Nikako nismo mogli predvidjeti što će se kasnije događati s bivšim premijerom Sanaderom niti da ćemo se, zbog sasvim legalno sklopljenog poslovnog ugovora, naći na udaru pogrešnih medijskih zaključaka.'

Tvrde da je netočno da su istu studiju platili tri puta i tako Ivi Sanaderu uzvratili ranije usluge namještanja javnih natječaja. Dalje, negiraju tvrdnju da je King ICT potpisao četiri ugovora vrijedna 14,2 milijuna kuna s Ministarstvom poljoprivrede bez provedenog javnog natječaja te da su s Ministarstvom obrazovanja u jednom danu, 30. ožujka 2009. godine, sklopili šest ugovora vrijednih 45,4 milijuna kuna, kao i tvrdnju da je King ICT s javnim subjektima tijekom 2008. i 2009. sklopio 112 ugovora vrijednih oko 610 milijuna kuna.

'M San uopće ne posluje s državom'

Podsjećaju da je tvrtka M San distributer te da je distribucija veleprodaja tvrtkama u privatnom vlasništvu, a ne državnoj upravi i javnim poduzećima. Toliko o 'namještanju javnih natječaja M Sanu koji uopće ne posluje s državom', poručili su iz kompanije.

'Svi međusobni ugovori Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanje sa King ICT sklopljeni su provodeći neki od postupaka Zakona o javnoj nabavi. Održavanje i nadogradnja ISA sustava ugovoreno je pregovaračkim postupkom bez prethodne objave što je u potpunosti sukladno Zakonu o javnoj nabavi. Zakon predviđa mogućnost takvog postupka ugovaranja kad samo jedan gospodarski subjekt može kvalitetno izvršiti isporuku, a u slučaju ISA, King ICT je isključivi vlasnik autorskih prava i razvija sustav još od 2004. godine. Tijekom javnog postupka ugovaranja bilo tko zainteresiran mogao se žaliti ukoliko je uvidio nepravilnosti i tako spriječiti ugovaranje, no to se nije dogodilo', priopćili su iz kompanije.

Smatraju da medijski zaključci o dobivanju poslova bez natječaja padaju u vodu i zbog činjenice da su upravo aplikativna rješenja King ICT-a u informatizaciji sustava plaćanja potpora u poljoprivredi prihvaćena u Federaciji BiH, Republici Srpskoj, a odnedavno i u Srbiji.

Brojke o poslovima s javnim sektorom su netočne

'Brojka o ugovorima sklopljenim s javnim sektorom je netočna, pojedini se iznosi zbrajaju dvostruko, a ni ne uočava se razlika između okvirnog sporazuma i godišnje realizacije. Konsolidirani prihod tvrtke King ICT u te je dvije godine premašio 1,2 milijarde kuna. Toga bi se trebali sramiti?', stoji u priopćenju.

Podsjećaju da King ICT posluje s telekomunikacijskim sektorom, bankama, osiguravateljskim društvima, trgovinom, proizvodnim i turističkim tvrtkama, javnim poduzećima i državnom upravom.

U ukupnoj strukturi prihoda King ICT -a javni je sektor u proteklom razdoblju u pojedinim godinama bio zastupljen 30 do 40 posto, tvrde u M San grupi. 'Trebamo li smanjiti udio prihoda iz javnog sektora? Imajući u vidu da većina naših konkurenata 60 do 90 posto svojih prihoda ostvaruje u javnom sektoru, smatramo suprotno - da stalno moramo poboljšavati kvalitetu naše ponude i portfolio proizvoda i usluga prilagođenih javnom sektoru.'

Što se tiče natječaja Svjetske banke na koji se navodno žalio Hewlett Packard, kažu da 'navodna žalba našeg partnera baca sjenu na jedan od naših najuspješnijih projekata u 2010. godini, sistem salu za Ministarstvo poljoprivrede. Riječ je o natječaju Svjetske banke na kojem su se natjecali S&T Hrvatska, SPAN, HP i KING ICT'.

Tvrde da je King ICT je pobijedio na natječaju s uvjerljivo najnižom cijenom, koja je bila upola jeftinija od HP-a, te da nikada nisu dobili službenu obavijest o žalbi bilo kojeg poslovnog subjekta na taj natječaj ili ugovor.

Spremni su za suradnju s policijom

'Iznimno nam je žao što se ovakvim medijskim udarima pokušava naštetiti M SAN Grupi i omalovažiti stručnost i svakodnevni, naporan rad više od 1200 djelatnika u distribuciji, sistem integracijama i poljoprivredi.

Vodstvo M San grupe učinit će sve da zaštiti profesionalni i radni dignitet svakog djelatnika i vrijednost koju smo stvorili i u potpunosti smo spremni surađivati sa svim istražnim tijelima kako bi se osiguralo poštivanje važećih zakona i propisa', zaključuju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi