PROCVAT INVESTICIJA

Nikad bolji uvjeti za ulaganje u turizam

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 02.10.2012 15:48
  • Objavljeno 02.10.2012 u 13:07
Veljko Ostojić i Anton Kovačev

Veljko Ostojić i Anton Kovačev

Izvor: Cropix / Autor: Nenad Dugi / CROPIX

'Sada je pravo vrijeme za ulaganje u turizam. Gotovo da se ne može zamisliti bolji okvir za investicije', poručio je ministar turizma Veljko Ostojić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena aktivnost HBOR-a u kreditiranju turističkog sektora

Hrvatska banka za obnovu i razvoj do kraja rujna odobrila je 1,017 milijardi kuna za turističke projekte, što je čak 83 posto više nego u istom razdoblju lani. 'Posebno raduje to što se 90 posto odobrenih sredstava odnosi na investicije, a samo 10 posto na obrtna sredstva', naglasio je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev. Dodao je da je trenutno u obradi još 440 milijuna novih kreditnih zahtjeva.

'Milijarda kuna odobrenih sredstva brojka je koja govori o tome da se poboljšava atraktivnost turističkog sektora', rekao je ministar Ostojić, naglašavajući da je konkurentnost u fokusu interesa Ministarstva.

Podsjetio je na Vladine mjere za poboljšanje konkurentnosti koje uključuju smanjenje stope PDV-a za sve turističke usluge (od 1. siječnja 2013) te promjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojima se olakšalo poslovanje turističkih poduzetnika.

Posebno je naglasio osiguranje kvalitetnih financijskih sredstava za investicije. 'Zajedno s HBOR-om omogućili smo povoljnije uvjete kreditiranja, što je dovelo do većeg interesa za investiranje', rekao je Ostojić, ističući da jedino nove investicije mogu dovesti do pomaka u kvaliteti i brojčanim pokazateljima.

Nove kreditne linije HBOR-a za turizam imaju rokove otplate do 17 godina, uključujući poček od četiri godine, a kamatne stope smanjene su na razinu od 1 do 3 posto. Također omogućeno je kreditiranje u kunama bez valutne klauzule.

Kovačev je za iduću godinu najavio rast turističkih kredita od 7 do 10 posto uz zadržavanje kamatnih stopa na postojećim razinama. 'U 2013. očekujemo 2,5 do 3 milijarde kuna investicija u turizmu', s optimizmom je zaključio ministar Ostojić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!