da se ne ponovi

Nijemci traže veću transparentnost u naknadama rejting agencijama

07.09.2020 u 15:20

Bionic
Reading

Njemački investicijski fondovi i osiguravatelji pozvali su Europsku uniju da primora rejting agencije da transparentnije pravdaju naknade koje zaračunavaju za podatke o rejtinzima. Zajednički apel Bruxellesu poslalo je udruženje fondova BVI i udruženje osiguravatelja GDV.

'Vodeće američke rejting agencije koriste svoju dominantnu tržišnu poziciju i diktiraju visinu naknada, a Europska agencija za tržište vrijednosnica (ESMA) nema instrumente da stane na kraj zloupotrebi u vezi naknada”, tumači Thomas Richter, izvršni direktor u udruženju BVI.

Iz američkih rejting agencija Moody's, S&P Globala i agencije Fitch, takozvane „velike trojke” koja dominira u Europi u segmentu utvrđivanja kreditnih rejtinga, nisu odmah komentirali tu informaciju.

Fond menadžeri i osiguravatelji trebaju podatke o rejtinzima kako bi utvrdili rizike u svojim investicijskim portfeljima i poštovali računovodstvene i regulatorne propise o svojim financijskim izvješćima.

Svi pružatelji podataka u skupini rejting agencija moraju podlijegati pravilima EU-a za rejting agencije, što sada nije slučaj, poručili su iz ta dva njemačka udruženja.

Cijena tih podataka postaje sve važniji „kompetitivni” čimbenik za europske upravitelje imovinom, istaknuli su.

Investicijski fondovi već pritišću Bruxelles da natjera burze da smanje visinu naknada za dioničke transakcije.

Europske političare već dugo iritira dominacija američkih rejting agencija u Europi, ali pokušaji kreiranja "domaće" alternative nisu daleko odmakli, primjećuje Reuters.