pozadina prosvjeda

Više od 90 antikorona prosvjeda organizirala njemačka ekstremna desnica

06.09.2020 u 12:54

Bionic
Reading

Prema spoznajama njemačkog Ureda za zaštitu ustavnog poretka do sada je preko 90 prosvjeda protiv korona-mjera savezne vlade održano pod utjecajem ekstremno desnih krugova, javlja njemačka novinska agencija dpa u nedjelju

"Među desecima tisuća prosvjednika koji su proteklog vikenda prosvjedovali u Berlinu, u oči su upadali tzv. građani reicha a prepoznatljive su bile i manje grupe neonacista i ekstremne desnice", stoji u odgovoru Ureda za zaštitu ustavnog poretka na upit zastupničkog kluba stranke Ljevice u Bundestagu a u koji je dpa imao uvid.

Regionalno težište prosvjeda, koji su održani u organizaciji osoba koje pripadaju krajnje desnom političkom spektru, je bila savezna pokrajina Saska-Anhalt. Ovdje je održano preko 30 posto svih prosvjeda između 25. travnja i 10. kolovoza koje su organizirali desničari, proizlazi iz izvješća ureda za zaštitu ustavnog poretka tj. unutarnje tajne službe Njemačke.

"I veće prosvjedi održane u srpnju u Duesseldorfu i Essenu su organizirale osobe aktivne u desničarskim krugovima", stoji u izvješću.

Pritom se najčešće radi o tzv. građanima reicha koji ne priznaju SR Njemačku u današnjim granicama ni njezine institucije.

Na prosvjedima protiv mjera savezne vlade, na kojima se poziva na rušenje kabineta Angele Merkel i traži uhićenja članova vlade, su aktivni i predstavnici desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) koja je od posljednjih izbora zastupljena u Bundestagu.

Uoči posljednjih prosvjeda u Berlinu, prilikom kojih je došlo do izgreda kada je skupina ekstremnih desničara pokušala ući u zgradu Reichstaga, Ured za zaštitu ustavnog poretka je zabilježio pojačane aktivnosti desnih grupacija na internetu koje su aktivno pozivale na sudjelovanje na anti-korona prosvjedima.

  • +12
Prosvjed u Berlinu Izvor: EPA / Autor: FELIPE TRUEBA

Ured za zaštitu ustavnog poretka je najavio da će i dalje "vrlo pozorno pratiti trend porasta utjecaja ekstremno desnih skupina protiv državnih mjera u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa".

Parlamentarna stranka Ljevica upozorava na trend koji vodi desničarskom ideološkom preuzimanju prosvjeda protiv anti-korona mjera te kritizira vladu zbog "ignoriranja ovog opasnog trenda".