AKVIZICIJA AXEL SPRINGERA

Nijemci kupili Business Insider za nevjerojatnih 442 milijuna dolara

29.09.2015 u 14:47

Bionic
Reading

Njemačka izdavačka kuća Axel Springer preuzela je većinski udjel u američkom Business Insideru, vodećem poslovnom internetskom portalu u SAD-u, za čak 442 milijuna dolara, priopćeno je u utorak

Springer je potpisao obvezujući ugovor za kupnju oko 88 posto dionica Business Insidera uz pomoć odobrenih kreditnih linija. Njemački izdavač već posjeduje devet posto pa će nakon ove kupnje držati udjel od 97 posto u Business Insideru.

Ostale dionice – dakle tri posto – u vlasništvu su Jeffa Bezosa, izvršnog direktora Amazona.

Axel Springer će preuzimanjem Business Insidera povećati svoju bazu čitatelja na 200 milijuna širom svijeta i tako postati jedna od šest najvećih izdavačkih kuća na svijetu.

Popularni portal, koji trenutno ima 78 milijuna jedinstvenih posjetitelja mjesečno, osnovali su 2007. Henry Blodget, Kevin Ryan i Dwight Merriman. Zapošljava više od 325 osoba, od kojih su oko polovica novinari. Osim američkog internetskog portala s vijestima, tvrtka ima sve veću međunarodnu prisutnost s lokalnim izdanjima u sedam zemalja.


Business Insider je 2013. ostvario prihod od 34 milijuna dolara.

Axel Springer je jedna od vodećih izdavačkih kuća u Europi, a poznata je kao izdavač Bilda i Welta. Kuća broji 14 tisuća zaposlenih, a lani je ostvarila prihod veći od tri milijarde eura. Inače, prema financijskom izvještaju za prošlu godinu Axel Springer je prema vrijednosti dionica na burzi na dan 31. prosinca vrijedio blizu pet milijardi eura. Neto dobit grupe je bila 235 milijuna eura. Oko 53 posto od ukupnih prihoda grupe odnosi se na digitalne medije.

Samo u Njemačkoj drži više od 23 posto tržišnog udjela kada su u pitanju dnevne novine. Grupa posluje u 40 zemalja te je vlasnica i Blica u Srbiji.