nema krize

Nezaustavljiva osobna potrošnja: Trgovina na malo u trećem kvartalu rasta 15,2 posto

29.10.2021 u 11:53

Bionic
Reading

U trećem tromjesečju godišnji rast prometa u trgovini na malo iznosio je 15,2 posto. Prema posljednjim podacima DZS-a i tijekom rujna trgovina na malo nastavila je bilježiti dvoznamenkaste godišnje stope rasta, javljaju analitičari RBA

Tako je u rujnu godišnja stopa rasta maloprodajnog prometa iznosila 14,5 posto pri čemu je kontinuirani rast nastavljen i osmi uzastopni mjesec. Na mjesečnoj razini promet u trgovini na malo realno je ostao na razini iz kolovoza pri čemu je porastao promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima (+ jedan posto prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima), a pao promet neprehrambenim proizvodima (-4,2 posto prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima).

S podacima za rujan zaokružena je statistika za treće tromjesečje. U odnosu na isto razdoblje 2020. prema kalendarskim indeksima, zabilježen je realan rast od 15,2 posto dok je realan promet na višim razinama i u usporedbi drugim tromjesečjem, +19,9 posto

U razdoblju od siječnja do rujna promet u maloprodaji realno je viši za 13,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (+16,2% nominalno). Osim učinka baznog razdoblja nastavak jačanje turističke potrošnje, nastavak rasta bruto i neto plaća i rast zaposlenosti čimbenici su koje zrcale u rastu osobne potrošnje, vidljive na kretanjima u maloprodaji.

'Ona će uz izvoz usluga (poglavito turizma) biti glavni generator daljnjeg oporavka gospodarstva u trećem tromjesečju. Navedeno implicira očekivanja kako će, uz oporavak na tržištu rada i rastuća očekivanja potrošača, potrošnja kućanstava dati značajan doprinos oporavku gospodarstva i u drugoj polovici 2021. Podaci Porezne uprave za listopad iz sustava fiskalizacije upućuju na nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa rasta u maloprodaji (premašujući razine prije Covid-a). Pri tome dio doprinosa svakako dolazi i od intenziviranja inflatornih pritisaka tijekom posljednjih mjeseci', pišu RBA analitičari.