teška godina

Neto rezultat Erste grupe smanjen je za 46,7 posto na 783 milijuna eura, zanimljivo je što šef te banke misli o često spominjanom "valu nesolventnosti"

26.02.2021 u 12:02

Bionic
Reading

Erste Group, čije su dionice izlistane na burzi, optimističan je u vezi tekuće financijske godine. Ovaj se optimizam temelji na očekivanom gospodarskom rastu od između 3 i 6 posto u zemljama Središnje i istočne Europe (SIE). Unatoč pratećem učinku nesolventnosti u Austriji i regiji SIE, banka očekuje da će se ove godine njeni troškovi rizika smanjiti dok će dobit ponovno rasti

"Uvjeren sam da će 2021. biti pozitivna. Ove bismo godine trebali vidjeti jasan zamah gospodarstava u našoj regiji – a s njim i promjenu predznaka, iz minusa u plus," kaže glavni izvršni direktor Erste Groupa Bernd Spalt. Ovaj optimizam u vezi sa zamahom gospodarstava, između ostalog, temelji se na činjenici da udio procijepljene populacije umjereno, ali stabilno raste.

Kako poručuju iz Erste Grupe, zbog pandemije koronavirusa, gospodarstva regije SIE ušla su u recesiju u 2020. godini, premda se ispostavilo da je gospodarski pad bio manje dramatičan nego što se to inicijalno očekivalo. Dok je Srbija zabilježila relativno blagi pad BDP-a od -1,1 posto u 2020. godini, hrvatsko je gospodarstvo zabilježilo pad od -8,5 posto u odnosu na 2019. godinu. Austrija je također zabilježila relativno visok pad BDP-a prošle godine, koji je iznosio -7,2 posto. Prema preliminarnim podacima, u 2020. pad BDP-a u Češkoj iznosio je -5,6 posto, -5,2 posto u Slovačkoj, -5,1 posto u Mađarskoj te -3,9 posto u Rumunjskoj.

Erste Group očekuje preokret u 2021., pri čemu se najveći rast BDP-a očekuje u Mađarskoj (+5,5 posto) i Srbiji (+5 posto). Očekuje se da će gospodarstva Hrvatske, Rumunjske i Slovačke također rasti više od 4 posto, dok će Češka biti tek neznatno iza njih, s očekivanim rastom od 3,9 posto. Dinamika rasta BDP-a koje su neke države regije SIE zabilježile u zadnjem tromjesečju 2020. nudi razlog za optimizam: gospodarstva Mađarske, Slovačke i Rumunjske neočekivano su zabilježila rast u četvrtom tromjesečju 2020. u usporedbi s prethodnim tromjesečjem – usprkos negativnom učinku epidemioloških mjera na snazi u tim zemljama.

Značajno bolji rezultati očekuju se u 2021.

S obzirom na ova gospodarska predviđanja, Erste Group očekuje da će u 2021. ostvariti bolji financijski rezultat. "Uz to ćemo vidjeti jasnu promjenu u dinamici razvoja naših prihoda," rekao je glavni izvršni direktor Erste Groupa Spalt. Neto rezultat banke smanjen je za 46,7 posto na 783 milijuna eura u 2020. uslijed izdvajanja visokih rezervacija za rizike, no očekuje se da će ponovno rasti u 2021.

Glavni izvršni direktor Erste Groupa ne očekuje da će često spominjani "val nesolventnosti" pogoditi gospodarstva regije: "Signali koje vidimo sada kada programi moratorija na kredite istječu, uglavnom su pozitivni. Ukidanje državnih mjera potpore će, naravno, doprinijeti nesolventnosti, no tek kao prateći učinak iz prethodnih godina."

Na temelju internih predviđanja, Erste Group očekuje rast u tekućoj godini, kako u pogledu volumena kredita tako i u pogledu neto prihoda od provizija koje generira putem upravljanja fondovima, trgovine vrijednosnicama i posredovanja u osiguranju. Stoga banka može očekivati – unatoč negativnim kamatnim stopama u europodručju – da će zabilježiti rast operativnog rezultata. Uz to, banka očekuje smanjenje troškova rizika u 2021. Sveukupno, Erste Group namjerava poboljšati svoj neto rezultat u tekućoj godini.

"Ekonomski rast pružit će nam priliku da ostvarimo ekološki zaokret i omogućimo odlučan napredak u digitalizaciji," rekao je Spalt. EU će uložiti znatan dio sredstava iz svog fonda za oporavak, vrijednog više od 700 milijardi eura, u zelene i digitalne projekte.

"Mi kao banka želimo podržati ovu transformaciju. Sebe vidimo kao partnera tvrtki i gospodarstva u našoj regiji. Zbog toga ćemo svoj rast prvenstveno graditi na održivosti."