problem

Nenormalna izgradnja uništava istarske ceste, ali i krajolik

13.12.2021 u 08:17

Bionic
Reading

Jedna sličica iz svakodnevnog života Istre pokazuje koliko je eksplodirala izgradnja novih kuća, posebno onih za turističku namjenu

Nekada plodne oranice danas postaju usitnjene vikend parcele. Umjesto maslina, vinove loze, povrća i voća, sve više niču vikendice, mobilne i kamp kućice, a s vremenom i katnice.

Sve češće time se moraju baviti i lokalne vlasti te, razumljivo, teško mogu pronaći pravi odgovor.

'Zbog izgradnje nekoliko kuća za turizam teška građevinska mehanizacija devastira lokalne ceste, jer gradi se abnormalno, ne samo da razbijamo aute, i noge ćemo slomiti, jer se više tim cestama ni hodati neće moći, rekao je Silvano Uravić na prošlotjednoj sjednici Općinskog vijeća Kršana, piše Glas Istre.

'Kada bi tri do pet milijuna kuna svake godine usmjerilo na asfaltiranje, sve ostale investicije bi stale. Napravili smo kompromis iako nije najsretnije rješenje. Za problem asfaltiranja nerazvrstanih cesta ne mogu reći da se zanemarivao ranije, ali se nije asfaltiralo. Mandat traje četiri godine, dajte malo strpljenja i vjere da će se i to poboljšati. Prije pet, deset i 15 godina možda su se neke stvari mogle napraviti, kad je bilo više sredstava. Ali sada ne vidim prostora u proračunu', odgovorio je načelnik Carić.

Upućeni kažu da će zbog ovakvog tempa izgradnje za nekoliko godina Istra biti uništena za sva vremena. Razmjeri devastacije već su sada vidljivi diljem poluotoka, ali je najtužnije to što nisu pošteđene ni šume niti, upravo spomenute, plodne njive. Ono što i dalje prodajemo kao 'autohtonu Istru' za koju godinu nećemo moći naći ni u jednom njenom kutku, žale se Istrijani.

  • +8
Istarski ipsilon Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL