GRČIĆ O UŠTEDAMA:

'Nema forsiranja i silovanja trošenja novca'

16.12.2014 u 12:44

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić u utorak je izjavio kako Hrvatska nema alternative, mora štedjeti i svesti proračunski deficit u prihvatljive okvire te kako vjeruje da se u prosincu neće napraviti pet milijardi kuna deficita

'Nemamo alternative, moramo uštedjeti, možda i par milijardi kuna i tako svesti deficit u još prihvatljivije okvire, odnosno moramo se prilagodit zahtjevima koje smo usuglasili sa Europskom komisijom, a koji se naravno odnose na proceduru prekomjernog deficita', kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvitka i EU fondova Branko Grčić, na novinarsko pitanje o prerastrošnim ministrima, koji obično u prosincu bespotrebno i enormno troše novce.

Grčić je to rekao u utorak tijekom predstavljanja rezultata predpristupnih fondova Europske unije, koji su uz ostalo obuhvatili tvrtke Tim kabel te Institut Ruđer Bošković.

Večernji list danas piše da iako nema zakonskih mogućnosti zaključati državnu blagajnu, ministar financija Boris Lalovac upravo nešto slično namjerava napraviti od 23. prosinca. Ranije je najavio da bi deficit do kraja godine mogao biti znatno manji nego je rebalansom proračuna predviđeno, za tri milijarde kuna, odnosno da bi mogao biti oko 12,5 milijardi, nakon što je na dan 1. prosinca zatekao fiskalni deficit od 9,4 milijarde kuna.

'Nadam se da svi mi nećemo previše potrošiti, jer evo već smo dva tjedna do kraja godine, a riznica se zatvara za tjedan dana. Nemam sve informacije ali vjerujem da se u prosincu ove godine neće napraviti pet milijardi deficita i da ćemo ostat u okvirima koje smo davno zacrtali. Moja poruka ministrima je nema forsiranja i silovanja trošenja novca', zaključio je Grčić.