PONUDA POSLOVA

Nedostaje sezonskih radnika u poljoprivredi

11.04.2013 u 16:02

Bionic
Reading

Brojne hrvatske tvrtke nerijetko se žale da im nedostaje sezonskih radnika u poljoprivredi, stoga je šansa da ćete posao dobiti prilično visoka. Poslodavci u pravilu nude smještaj i hranu, a mjesečna plaća koju možete zaraditi ponekad zna biti i osjetno veća od prosječne hrvatske plaće (5399 kuna)

Jedan od razloga zašto sezonskih radnika u poljoprivredi nedostaje, ponajviše je nedostatak mobilnosti. Iako je prema istraživanjima o mobilnosti portala MojPosao u 2011. godini na preseljenje radi posla bilo spremno čak 67%, a 2009. i 2005. godine 66, odnosno, 79% ispitanika, mnogi poslodavci iz vlastitog iskustva tvrde da je taj postotak u praksi osjetno manji.

Stoga, najbolji način da dobijete sezonski posao u poljoprivredi jest da se direktno obratite tvrtki koja ima potrebu za takvom vrstom radnika, a oglase možete pronaći i na portalu MojPosao, kao i među oglasima HZZ-a te Studentskog centra.

Pročitajte dodatne korisne informacije o sezonskom zapošljavanju u poljoprivredi koje se odnose na visinu primanja, definiranje Ugovora te popis zakona koji reguliraju ovakvu vrstu rada.

Sezona u Njemačkoj

Zanima li vas pak sezonski rad u poljoprivredi u inozemstvu, korisno je imati na umu da je sezonski rad u inozemstvu zakonom i pravnim propisima reguliran jedino s Njemačkom. Trajanje radne vize ovisi o vrsti zapošljavanja, a na stranicama Zavoda za zapošljavanje možete doznati sve detalje o sezonskom zapošljavanju u Njemačkoj.

Najtraženiji poljoprivrednici, šumari i veterinari

Za sve one koji žele raditi u poljoprivredi, ali ih ne zanimaju sezonski poslovi, biti će korisna informacija da se u 43% oglasa u ovoj kategoriji tražilo radnike s visokom stručnom spremom, a u 42% oglasa sa srednjom stručnom spremom. U svega 9% oglasa stručna sprema nije bila bitna. Kvalificirani radnici tražili su se u 17% oglasa, a u jednako toliko oglasa (17%) tražila se viša stručna sprema.

Najviše je oglasa bilo za Grad Zagreb (43%), Karlovačku (11%) te Osječko-baranjsku (11%) županiju.

Najtraženije zanimanje bilo je 'poljoprivrednik – agronom', iza čega slijede šumari (i šumarski tehničari) te veterinari (i veterinarski tehničari). Prema podacima servisa MojaPlaća prosječna neto plaća poljoprivrednika - argonoma iznosi 4718 kuna, dok su šumari i šumarski tehničari u prosjeku plaćeni 5081, a veterinari 5885 kuna.


Od aktualnih oglasa na portalu MojPosao ovoga tjedna izdvajamo sljedeće:

Ancona Grupa iz Đakova traži voditelja poslova u drvnoj proizvodnji za rad na određeno vrijeme. Kandidat mora imati završenu srednju stručnu spremu ili biti sveučilišni prvostupnik te poznavati osnove engleskog jezika. U oglasu pročitajte ostale uvjete natječaja.

Tvrtka Vu Plavem Trnacu iz Marije Bistrice traži radnika u poljoprivredi i ugostiteljstvu. Poslodavac daje mogućnost stalnog radnog odnosa, a idealan kandidat mora poznavati starinske običaje te zadovoljiti ostale navedene uvjete natječaja.

PPKompleks iz Nove Gradiške traži pripravnika agronoma, ratarskog smjera. Radno iskustvo nije potrebno, ali kandidat mora imati magisterij ili visoku stručnu spremu te napredno poznavati engleski jezik. Za detaljnije informacije kliknite na oglas