PROGNOZA SVJETSKE BANKE

Ne bude li Vlada dosljedna stiže nam MMF

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.07.2010 14:07
  • Objavljeno 22.07.2010 u 13:57
kriza stepenice svjetlo prepreke siromaštvo

kriza stepenice svjetlo prepreke siromaštvo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marijan Sančić

Svjetska banka revidirala je svoja očekivanja da će ove godine Hrvatska ostvariti nultu stopu gospodarskog rasta na procjenu da će hrvatski BDP u 2010. realno pasti za jedan posto, rečeno je na današnjem predstavljanju redovnog izvješća Svjetske banke za zemlje EU10 (nove članice EU) plus Hrvatska.

Oporavak unutar regije EU10 je krhak i neujednačen, a kod Hrvatske još nije vidljiv, napomenula je viša ekonomistica Svjetske banke za regiju Sanja Madžarević Šujster

Nastavlja se trend slabe domaće potražnje i pada investicija, a unatoč određenom poboljšanju kreditne aktivnosti u sektoru poduzeća financijski sektor se i dalje štiti od rizika povećanim kamatnim stopama.

Nužna je odlučna provedba Vladina programa gospodarskog oporavka, pri čemu eventualni dolazak MMF-ane bi bio nikakav bauk jer aranžman s MMF-om ne bi bio bitno drugačiji od Vladina programa, a uputio bi poruku o stabilnosti hrvatskih javnih financija, smatra Madžarević Šujster.

No, ako Vlada ostane dosljedna u provedbi svojega programa aranžman s MMF-om neće biti potreban, ističe ekonomistica Svjetske banke uz napomenu da svako odgađanje nužnih mjera samo povećava troškove.

U regiji EU10 tek će iduće godine ekonomska aktivnost dostići razinu iz vremena prije krize, a nekolicini država, među kojima je i Hrvatska, za to će trebati više vremena.

Najuspješnije države EU10, poput Slovačke, Poljske, Mađarske i Češke, trenutno ostvaruju solidan rast, dok u Hrvatskoj i dalje prevladava manjak povjerenja u oporavak. Ako Hrvatska želi u idućoj godini osigurati rast, mora sada provesti strukturne promjene u javnim financijama, tj. riješiti problem neodrživog primarnog deficita, što pak znači da Vlada mora staviti javni dug pod kontrolu.

Madžarević Šujster posebno je upozorila na pogoršanje stanja na tržištu rada, gdje je uz rast broja prijavljenih na burzu rada vidljiv i zaokret prema sivoj ekonomiji.

Podaci o registriranoj i anketnoj zaposlenosti sugeriraju da je u prvom tromjesečju ove godine broj osoba koje rade "na crno" porastao na oko 150.000, što dodatno negativno utječe na fiskus i buduće mirovine.

Vlada je najavila smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru za pet posto, a u taj proces su uključeni i sindikati. To je vrlo važno, ističe Madžarević Šujster, jer sindikati mogu konstruktivnim pristupom znatno pomoći u rješavanju tog problema.

U vezi reforme mirovinskog sustava, viša ekonomistica Svjetske banke smatra kako nije rješenje u smanjenju iznosa mirovina već u mjerama koje će sustav u budućnosti učiniti održivim, poput produljenja radnog vijeka, smanjenja broja prijevremenih umirovljenika i povlaštenih mirovina.

Također je napomenula kako su mirovine u drugom stupu "prilično urgentno pitanje" koje treba početi hitno rješavati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi