O STAMBENIM KREDITIMA

Navala na ovogodišnji APN: 'Neće doći do pada cijena nekretnina'

28.04.2023 u 08:52

Bionic
Reading

Zadnji je dan prijave za subvencionirane stambene kredite. U emisiji U mreži Prvog, urednika i voditelja Kristijana Pelca, govorili su Damir Novotny, ekonomski analitičar, Siniša Vresk iz APN-a i Martina Matić Škugor, agentica na tržištu nekretnina o tome koliko je zahtjeva Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) primila, kome su namijenjeni subvencionirani krediti, te kako je ta mjera utjecala na trenutačno stanje na tržištu nekretnina

'Zahtjevi za subvencionirane stambene kredite zaprimaju se danas do 15 sati. Do današnjeg dana u APN pristiglo je 4740 zahtjeva od kojih je 2080 zahtjeva već obrađeno', rekao je Vresk za HRT.

Dodao je i kako je do sada odobreno 1993 zahtjeva, 81 zahtjev je na dopuni, dok ih je šest odbijeno. Vresk je naveo da je iznos sredstava za ovu godinu 9,3 milijuna eura za subvencije, te da će to biti dovoljno za sve odobrene zahtjeve.

Vresk je naglasio kako je najveći interes za APN u Zagrebu, no činjenica je da Osječko-baranjska županija do sada ima 2475 subvencija. Istaknuo je i da je tamo rođeno 800 djece. 'Cilj ovog programa je bila i demografija zadržavanjem mladih obitelji u RH', rekao je Vresk i dodao da ljudi i dalje traže i kupuju nekretnine i u ruralnim sredinama. Rekao je i kako je ovo zadnji krug APN-a u ovom obliku, no čeka se ministarstvo da odgovori što će biti dalje.

Vresk je naveo i kako se za APN mogla prijaviti svaka kreditno sposobna osoba do starosti od 45 godina. 'Novogradnji u Zagrebu se cijena podigla s 1800 na 3500 eura za kvadratni metar. Novogradnja nije predmet subvencioniranih kredita', rekao je.

  • +3
Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Matić Škugor naglašava kako je povećan broj transakcija na tržištu nekretnina u periodu kada je aktualan APN. Kako kaže, problem je što su one više izražene u prvom kvartalu godine, a poslije transakcije padaju. Krajem godine se osjeća značajni pad. Rekla je i kako je veliki interes za nekretnine, dodajući pritom da je veliki interes kupaca uvijek kada se govori o APN-u. Matić Škugor je navela da je povećana potražnja za nekretninama u Zagrebu i u rujnu zbog više sredstava nakon turističke sezone.

Novotny smatra kako neće doći do pada cijena nekretnina. Na pitanje je li APN ispunio svoju svrhu, Novotny je odgovorio kako sve zemlje imaju neki tip potpora za stambeno zbrinjavanje mladih. 'Centralizirani model gdje Vlada fiskalno intervenira na tržištu nekretnina treba napustiti, i to treba decentralizirati prema gradovima i općinama. Tada će se više doprinijeti regionalnom razvoju i stvaranju stambenog fonda u gradovima koji nisu nužno Zagreb', ustvrdio je.

Naglasio je i da je lokalna samouprava ta koja najbolje zna svoje potrebe. Kako kaže, ne može središnja vlada upravljati procesima. 'Po meni, najvažnije je redefinirati program poticaja', smatra.

Kad je riječ o APN-u, ne može se ne osvrnuti na slučaj ministra Marija Banožića. Vresk je rekao kako je predmet ministra obrađen prema redoslijedu zaprimanja. Odluku je donijelo povjerenstvo od 11 članova APN-a i odluka je potpisana.

'Prema dosadašnjoj praksi, svi oni koji su imali potpunu dokumentaciju su dobili odobrenje', rekao je i dodao kako prema njegovim saznanjima nema više državnih dužnosnika koji su zatražili subvencionirani kredit. Novotny govori kako slučaj ministra kompromitira proces te da se nada da će ministar do kraja dana povući svoj zahtjev.