OTVOREN CROATIA BOAT SHOW

Nautičari traže smanjenje 'suludih' trošarina

17.04.2012 u 15:17

Bionic
Reading

Najveći nautički sajam u regiji, Croatia Boat Show, svečano je otvoren u splitskoj Gradskoj luci i na Rivi. Po informacijama direktora Vicenca Blagaića, četrnaesto izdanje zaustavilo je trogodišnji pad u broju izlagača i plovila pa je sa 150 izloženih brodova ovogodišnji Boat Show dvostruko veći od lanjskog

Premda su se prilikom otvaranja mogle primijetiti 'rupe' u izložbenom prostoru, Blagaić je objasnio da zbog nenaklonjenog vremena dio brodova kasni u dolasku i da će njih nekoliko desetaka tijekom utorka i srijede uploviti u splitsku luku. 'Zadovoljan sam i ponosan jer se sajam održao u znatno boljim brojkama nego prošle godine, iako smo prije samo nekoliko mjeseci razmišljali o otkazivanju', kazao je Blagaić.

Na samoj ceremoniji otvaranja splitski poduzetnik pozvao je Vladu da ukine 'suludo visoke poreze i trošarine' kojima je država gotovo u potpunosti dotukla malu brodogradnju i uništila nautički sektor u Hrvatskoj. 'Unatoč svemu, Hrvatska je najatraktivnija svjetska destinacija za nautički turizam i to ne smijemo upropastiti. Do ulaska u Europsku uniju moramo donijeti pametne zakone kojima jahte nećemo tjerati s Jadrana i kojima ćemo pomoći investitorima da grade nove marine, umjesto da ih kočimo', kazao je Blagaić.

Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Perica Šolić unatoč tome kazao je da se u 2012. ne očekuje nikakva promjena zakonske regulative, no najavio je da će Vlada raditi na pojednostavljivanju administrativnog sustava, lakšem dobivanju koncesija i boljem nadzoru obale. 'Lani smo imali 60 tisuća uplovljavanja stranih brodova i jahti, što je porast od tri posto i znak da se Hrvatska polako izvlači iz krize', smatra Šolić.

Umjesto očekivanog gradonačelnika Željka Keruma, koji je na još jednom misterioznom 'službenom putovanju', na otvaranju sajma pojavio se njegov zamjenik Jure Šundov. 'Grad Split će uvijek podržavati ovu manifestaciju, bez obzira tko je na vlasti', kazao je splitski dogradonačelnik i najavio da će novouređena Zapadna obala također pomoći nautičkom turizmu jer će se ondje moći vezati 'i malo veći brodovi'.

Croatia Boat Show otvoren je do nedjelje, a u njegovom sklopu održavaju se i Auto Show te sajam Nauticus, gdje će najbolji nautički restorani Jadrana svakog dana predstavljati svoje gastronomske specijalitete. Ako vrijeme posluži, za subotu navečer ponovno je - nakon tri godine stanke - planirana spektakularna parada brodova u splitskoj luci.