U ZAGREBU CIJENE NIŽE ZA 1 POSTO

Nastavljen pad traženih cijena nekretnina

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 29.04.2009 12:01
  • Objavljeno 29.04.2009 u 11:54
nekretnine, kuća, stan, gradnja

nekretnine, kuća, stan, gradnja

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

U travnju prosječna tražena cijena nekretnina u Hrvatskoj pala je za svega 0,3 posto u odnosu na ožujak a na godišnjoj razini, cijene su niže za 0,7 posto.

Na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu, tražene cijene nekretnina pale su za jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su u odnosu na travanj 2008. niže za 2,4 posto. Prosječna tražena cijena nekretnina na Jadranu zabilježila je lagani rast od 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u proteklih 12 mjeseci porasla za 1,6 posto.

'Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u kolovozu prošle godine iznosila je 2.059 eura dok je u travnju ove godine prosječni kvadrat stana stajao 1.938 eura. Radi se o padu od 5,9 posto u razdoblju od 9 mjeseci, s naglaskom da je pad u prva četiri mjeseca ove godine veći nego u posljednjih pet mjeseci 2008. godine. Ukoliko se pad traženih cijena nekretnina nastavi dinamikom od gotovo jedan posto mjesečno, tražene cijene stanova bi mogle pasti za više od 10 posto u 2009. u odnosu na 2008. godinu.

U situaciji kada tražene cijene nekretnina padaju uslijed smanjenog volumena trgovanja na tržištu nekretnina, razlika između traženih i ostvarenih cijena nekretnina se dodatno povećava i realno je pretpostaviti da je prosječna razlika između traženih i ostvarenih cijena nekretnina premašila 10 posto' kaže Domenico Devescovi, Voditelj CentarNekretnina.net

Devescovi očekuje da će kamatne stope na stambene kredite nastaviti rasti te da će rast plasmana stambenih kredita usporiti, odnosno smanjiti se s 15,7 postu 2008. godini na ispod 12 posto u 2009. godini uslijed istiskivanja sektora stanovništva od strane sektora središnje države što će rezultirati daljnjim padom prodaje, snižavanjem cijena nekretnina i rastom kamatnih stopa na stambene kredite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi