VODIČ ZA E-TRGOVINU

Naručujete jeftinu robu iz Kine? Evo kako možete biti sigurni da vam se kupnja isplati

06.08.2018 u 06:38

Bionic
Reading

Prednosti kupnje putem interneta koristi sve više hrvatskih građana, a osobito se isplate narudžbe potrepština manje vrijednosti iz Kine i drugih zemalja izvan Europske unije jer se na tu robu ne obračunava PDV. Ali na takve pogodnosti možete računati još samo neko vrijeme jer je Europska komisija već donijela nova, restriktivnija pravila

Kod e-trgovine isplativost kupnje često ovisi o popratnim troškovima u koje se ubrajaju troškovi prijevoza, poštarina, carina i PDV. Ako kupujete robu koja prispijeva u poštanskim pošiljkama iz zemalja izvan Europske unije, na vrijednost pošiljke obračunavaju se carina i PDV, ali ne u svim slučajevima.

Obračun carinskih i poreznih davanja ovisi o vrijednosti pošiljke, pod uvjetom da se ne radi o robi koja je predmet carinskih i poreznih oslobođenja.

Ako naručujete paket izvan Europske unije, još uvijek vrijede pravila da je roba manje vrijednosti oslobođena carine i PDV-a. Konkretno, komercijalne pošiljke vrijednosti do 22 eura u kunskoj protuvrijednosti oslobođene su i carine i PDV-a. Kod nekomercijalnih pošiljki koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi (pokloni) ta granica je 45 eura.

Kada je riječ o carinskim pristojbama, ne carine se pošiljke vrijednosti do 150 eura po pošiljci, osim alkoholnih proizvoda, parfema i toaletnih voda, duhana i duhanskih proizvoda. No na sve takve pošiljke, čija je vrijednost veća od 22 eura u kunskoj protuvrijednosti, obračunava se PDV.

Na pošiljke vrednije od 150 eura naplaćuju se i PDV i carina. Pritom se na utvrđenu carinsku vrijednost robe obračunava carina po stopi propisanoj carinskom tarifom Europske unije, a ovisi o tarifnom broju u koji se roba razvrstava. U vrijednost robe ulazi i adekvatan dio troškova prijevoza od treće zemlje do EU-a.

  • +2
Online trgovine Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dodatni namet obračunava se na robu koja podliježe obračunu posebnog poreza (motorna vozila, kava, bezalkoholna pića) ili trošarina (alkohol, duhanski proizvodi) i to prema utvrđenoj tarifi.

Na carinsku vrijednost robe uvećanu za iznos carine, posebnog poreza ili trošarina obračunava se PDV, ovisno o stopi koja je propisana za određenu vrstu robe.

Obračun uvoznih davanja obavlja se automatski u poštanskom uredu, tako da kupac prilikom preuzimanja pošiljke plaća ukupnu cijenu. U praksi, roba više vrijednosti koja podliježe PDV-u i carini često se deklarira po nižoj cijeni kako bi se izbjeglo plaćanje davanja.

Ako u masi pošiljki 'prođe' takva namještaljka, možete znatno povoljnije kupiti mobitel ili neku drugu luksuzniju stvarčicu. Ponekad se dogodi da je vrijednost granična pa pošta odluči naplatiti carinu. Ako smatrate da ste takvim postupkom oštećeni, možete vratiti pošiljku i preko špeditera zatražiti provedbu redovnog postupka carinjenja.

  • +3
Hrvatska pošta gradi novi sortirni centar na ulazu u Veliku Goricu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HP

Pogodnosti kupnje jeftinih maskica za mobitel i drugih sličnih potrepština iz Kine ili SAD-a bez plaćanja PDV-a, nažalost, neće još dugo trajati. Naime, Europska komisija je početkom 2018. odlučila ukinuti oslobođenje od PDV-a za isporuke male vrijednosti kako bi se izjednačili uvjeti za domaće i inozemne trgovce te izbjegle zlouporabe vezane uz lažno deklariranje.

Novi režim internetske trgovine, koji podrazumijeva plaćanje PDV-a na sve pošiljke, stupa na snagu 2021. godine, a Hrvatska će ga kao članica Europske unije morati primijeniti.

S obzirom na visinu porezne stope, za naše potrošače će pošiljke vrijednosti do 22 eura naručene u zemljama izvan EU-a u pravilu poskupiti za 25 posto. Međutim u Europskoj komisiji očekuju i neke pozitivne efekte od ove restriktivne mjere.

Naime, povećanje cijene trebalo bi nadoknaditi učinkovitijim rokovima isporuke i potrošačevom sigurnošću da se cijena plaćena online neće morati nadoplatiti dodatnim troškovima isporuke.

I jedan savjet za kraj. Premda vam se na prvi pogled može činiti da je neki proizvod izuzetno povoljan, prije kupnje svakako se dobro informirajte o svim troškovima kako biste bili sigurni da vam se isplati online narudžba.

Ako niste sigurni koliko će iznositi konačna cijena s PDV-om i carinom, kontaktirajte s Hrvatskom poštom ili kurirskom službom preko koje ide isporuka.