poskupljenja na vidiku

Napetosti između Ukrajine i Rusije podigle cijene nafte na najvišu razinu od 2014.

26.01.2022 u 16:14

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 90 dolara, dotaknuvši nakratko najvišu razinu od 2014. godine, potaknute oskudnom opskrbom i geopolitičkim napetostima u Europi i na Bliskom istoku. Na londonskom je tržištu cijena barela u popodnevnoj trgovini porasla 1,37 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 89,57 dolara, a nakratko je dotaknula i 89,60 dolara, najvišu razinu od listopada 2014.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,13 dolara višoj cijeni, od 86,73 dolara. Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da će, ako Rusija napadne Ukrajinu, razmotriti mogućnost uvođenja sankcija predsjedniku Vladimiru Putinu.

Nemirno je i na Bliskom istoku gdje su jemenski Huti u ponedjeljak izveli raketni napad na bazu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Zabrinutost zbog mogućih poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka i iz Rusije potpiruje špekulacije s rastom cijena na tržištu nafte", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

"Na tržištu baš i nema prostora za pad cijena zbog pojačanih napetosti između Rusije i Ukrajine i prijetnje infrastrukturi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima", rekao je Hiroyuki Kikukawa iz Nissan Securitiesa.

Naglašavajući gotovo izjednačenu ponudu i potražnju, tjedno izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo je u utorak pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 872.000 barela, rekli su tržišni izvori.

Službeno izvješće američke vlade očekuje se tokom dana.

Investitori iščekuju i završetak sjednice američke središnje banke tokom dana jer se očekuje da bi mogla skicirati planove o podizanju ključnih kamatnih stopa u ožujku u sklopu preusmjeravanje fokusa na ublažavanje inflacije.

Pozorno će pratiti i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera, najavljen za 2. veljače, budući da će na dnevnom redu ponovo biti povećanje proizvodnje.

OPEC+ postupno je ublažavao rekordna ograničenja u opskrbi iz 2020., podižući iz mjeseca u mjesec ciljanu razinu proizvodnje za 400.000 barela dnevno, iako je stvarno povećanje bilo skromnije budući da su neke zemlje imale teškoća s dostizanjem odobrenih kvota.

U odvojenom izvješću OPEC je objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 87,35 dolara, što znači da je pojeftinio 63 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.