BLOKADA golden horizona

Nakon 'zlonamjernog i piratskog' zaustavljanja jedrenjaka, iz Debeljakova škvera tvrde: Sve je plaćeno, to nam podmeće bivši poslovni partner

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 16.07.2021 14:24
  • Objavljeno 16.07.2021 u 13:55
Tomislav Debeljak; Golden Horizon

Tomislav Debeljak; Golden Horizon

Izvor: Pixsell/Cropix / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal; M. Šabić/PIx; D. Klarić/Cropix

Brod za kružna putovanja, opisan kao 'najveći svjetski jedrenjak s križnim jedrima', a izgrađen u Brodosplitu i nazvan Golden Horizon, prisilno su zaustavile britanske vlasti u luci Dover na zahtjev tvrtke Star Clippers kao originalnog naručitelja, i to zbog neplaćenih financijskih obveza - objavila je u petak Slobodna Dalmacija. Iz splitskog škvera odgovorili su žestokim napadom na ovaj medij i tvrdnjom da su izloženi dvogodišnjim pritiscima i ucjenama ove monegaške tvrtke

Samom brodu, tvrde, nakon 'zlonamjernog i piratskog' zaustavljanja skinute su sve hipoteke i on je nastavio slobodno ploviti.

Informacije o zaustavljanju golemog jedrenjaka, procijenjenog na 67 milijuna eura, za splitski dnevnik potvrdili su u tvrtki Star Clippers. Naveli su da za to postoji sudski nalog jer je 'unatoč nekoliko pokušaja naplate Brodosplit odbio dobrovoljno ispuniti svoje financijske obveze'. Pozivaju se na arbitražu provedenu u Nizozemskoj, po kojoj splitski škver vlasniku ove tvrtke Ericu Krafftu ima isplatiti 13 milijuna eura.

Kako je na brodu upisana hipoteka od šest milijuna eura, njegov vlasnik po istim tvrdnjama ima platiti još sedam milijuna eura. A sadašnji vlasnik je, otkrila je također Slobodna Dalmacija, zapravo tvrtka XB Ahts Hero Shipping s Maršalovih Otoka, čija je direktorica Vedrana Debeljak, ujedno sestra Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplita i DIV grupe.

Četverodnevni aranžman na njemu stoji oko 11 tisuća kuna po osobi.

Jedrenjak Golden Horizon, izgrađen u Brodosplitu

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Iz Brodosplita su reagirali iznimno žestoko, prozvavši pisanje splitskog dnevnika 'senzacionalističkim, nepotpunim i pristranim', čak tvrdeći da se 'otvoreno stavio na stranu bivšeg poslovnog partnera' u želji da se ovaj škver financijski baci na koljena. Medijima su poslali dokument koji navodno dokazuje potpuno suprotno stanje stvari.

'Naš bivši partner koristio je sva raspoloživa (pa i slobodna) sredstva kako bi nas doveo u situaciju da smo prisiljeni njemu isporučiti brod - ali prema njegovim uvjetima. Nije uspio, a i arbitraža je odbila taj njegov zahtjev. Da apsurd bude veći, preko tog istog medija, koji mu se stavio na raspolaganje, naš bivši poslovni partner pokušao je u javnosti stvoriti dojam da je pobijedio na arbitraži - istoj onoj koja je odbila njegov zahtjev da mu se isporuči jedrenjak', između ostalog objašnjavaju u Brodosplitu. Tvrde da je optužba o izbjegavanju ispunjenja financijskih obveza 'čista laž'.

'Brodosplit je još u srpnju 2019. godine prvi put ponudio plaćanje za takozvani buyers supply Star Clippersu za isporučeno s njihove strane, jedrilje i jarbole, međutim oni su to kao i više puta kasnije odbili, o čemu postoji vjerodostojna dokumentacija. Ucjenjivali su nas i tražili znatno više od iznosa vrijednosti isporučene opreme, znatno više od iznosa hipoteke, ali i znatno više nego što je arbitraža utvrdila da vrijedi ta njihova isporuka. A sve su to radili kako ne bi nakon plaćanja skinuli hipoteku - da bi jednom mogli napraviti ovo što su jučer napravili, arestirati brod. Potpuno neosnovano i zločesto, mogli bismo reći i piratski', tvrde u splitskom brodogradilištu.

Medijima su dostavili dokument iz srpnja 2019. godine, u kojemu tvrtki Star Clippers pisano nude plaćanje šest milijuna eura za skidanje hipoteke.

Tomislav Debeljak

Tomislav Debeljak

Izvor: Cropix / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'I početkom srpnja vlasnik broda Golden Horizon nudio je Star Clippersu isplatu njegove tražbine prema Brodosplitu, a koja je bila osigurana hipotekom na tom brodu, uz uvjet, propisan hrvatskim zakonom, da Star Clippers dopusti brisanje hipoteke na tom brodu u zamjenu za plaćanje. Kao što je tu isplatu u više navrata počevši u 2019. godini nudio Star Clippersu i sam Brodosplit, ali je ovaj to odbijao', navode dalje u Brodosplitu.

Potom objašnjavaju da je prošlog tjedna Brodosplitova tvrtka sa sjedištem na Maršalovim Otocima zatražila otvaranje sudskog depozitnog računa za plaćanje spomenutih šest milijuna eura, to je dopušteno ove srijede i taman kad su htjeli uplatiti novac - Krafftova tvrtka zaustavila je brod u Engleskoj.

'Ovo je bio samo nastavak, ali zadnji, pritiska Star Clippersa na Brodosplit i pokušaja širenja negativne marketinške slike o Golden Horizonu. Važno je napomenuti da je u dosadašnjem sporu s Brodosplitom Star Clippers blokirao operiranje broda skoro dvije godine te je vlasnik broda Golden Horizona pokrenuo sudske postupke za naknadu štete i na tragu toga je sud u Nizozemskoj donio odluku o blokadi računa Star Clippersa u visini od 23 milijuna eura. Protiv Star Clippersa vlasnik broda vodi parnicu za naknadu štete na Bahamima. Također je pokrenut postupak za kazneni progon odgovornih osoba u Star Clippersu zbog prevare i nepoštivanja odluka suda u Francuskoj', zaključuju u Brodosplitu.

Bilo da je brod blokiran zbog toga što se izbjegavalo plaćanje dugova ili se to dogodilo zbog 'pritisaka, ucjena i zločestoće', rezultat je po tvrdnjama iz Debeljakove tvrtke povoljan: jedrenjak više nema nikakvih hipoteka, pušten je i 'može potpuno slobodno operirati svim morima svijeta'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!