PROBLEM ŠVICARCA

Nakon Vujčića predsjednicu posjetili i bankari

12.03.2015 u 12:33

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je jučer popodne sastanak s izaslanstvom Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoranom Bohačekom, direktorom HUB-a, Božom Prkom, predsjednikom Uprave PBZ-a i Andreom Kovacs-Wöhry, predsjednicom uprave Sberbanke. Pri njih razgovarala je i s guvernerom Borisom Vujčićem

Predsjednica je s HUB-ovcima popričala o stanju i stabilnosti bankarskog sektora u Hrvatskoj i u Europskoj uniji.

Naglašeno je kako bez gospodarskog rasta nema ni prilika za plasman novca, kako za građane tako i poglavito za poduzeća iz inače likvidnih banaka. Dok god postoji povjerenje u bankarski sustav, ima nade za novi ciklus rasta, istaknuli su izaslanici HUB-a, piše u priopćenju Ureda predsjednice.

Također su izvijestili predsjednicu kako je prvi put od početka financijske i gospodarske krize u Hrvatskoj došlo do pada loših kredita.

Pored toga, dotaknuli su se i prijedloga banaka o mogućim rješenjima problematike prezaduženosti građana. Predstavnici HUB-a su istaknuli svoj stav o važnosti sustavnog pristupa rješavanju problema naspram 'ad-hoc' kratkoročnih mjera. Također su napomenuli kako je javnu raspravu o problemu potrebno usmjeriti na uzroke, a ne na posljedice, jer bi se time osiguralo dugoročno rješavanje nastalih problema te spriječilo njihovo ponovno nastajanja, stoji u priopćenju.