u nizozemskoj

Modni lanac Scotch&Soda proglasio bankrot: Presudile su im ove tri stvari

22.03.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Modni lanac Scotch & Soda objavio je bankrot zbog 'ozbiljnih problema s protokom novca'. Problemi su se počeli gomilati početkom pandemije koronavirusa, a onda se nastavili zbog inflacije i visokih cijena energije. Stečaj su objavili nedugo nakon kraha njemačkog maloprodajnog lanca odjeće Peek&Cloppenburga

Trgovački lanac Scotch & Soda sa sjedištem u Amsterdamu podnio je zahtjev za stečaj zbog nizozemskog poslovanja, priopćili su u ponedjeljak.

Bankrot je rezultat 'ozbiljnih problema s protokom novca' zbog karantene tijekom pandemije, visokih cijena energije i inflacije, prenose njemački mediji priopćenje iz tvrtke Scotch & Soda.

Scotch & Sodu 1985. godine u Amsterdamu je osnovao tada 24-godišnji Laurent Hompes. Tvrtka proizvodi odjeću za muškarce, žene i djecu, kao i dodatke te parfeme.

Tijekom 2020. brend je lansirao sunčane naočale za muškarce i žene te svoj treći parfem Island Water. Godinu kasnije najavio je pokretanje novog identiteta marke, kao i ubrzanje njegove globalne ekspanzije otvaranjem novih trgovina.

Ovaj modni lanac ima svojih 246 trgovina, a proizvode distribuira i u oko 7000 trgovina u robnim kućama širom svijeta.

Scotch & Soda Izvor: Profimedia / Autor: Lentamart / Alamy / Alamy / Profimedia

Najviše podružnica broje u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, točnije u svakoj zemlji po 40 trgovina. Inozemno poslovanje još nije pogođeno stečajem, a 31 podružnica u Nizozemskoj ostat će otvorena.

Proizvodnja im je locirana u 14 država te rade s brojnim tvornicama u svakom području, navodi se na njihovim službenim stranicama. Glavne proizvodne zemlje su im Kina, Indija i Turska.

Nizozemski list Het Financieele Dagblad (FD) izvijestio je da je tvrtka imala prodaju od 342,5 milijuna eura od svibnja 2021. do svibnja 2022., pozivajući se na odvjetnika koji je imenovan upraviteljem.

Tvrtka Peek & Cloppenburg (P&C) sa sjedištem u Düsseldorfu također je početkom ožujka podnijela zahtjev zbog insolventnosti, a izazovi kompanije slični su onima kao i kod tvrtke Scotch & Soda. Stečajni postupak otvorio je još prošloga srpnja i modni lanac Adler.