GUVERNER VUJČIĆ

'Nakon par piva izglednije mi je da Zagreb postane regionalni centar'

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 11.01.2013 19:33
  • Objavljeno 11.01.2013 u 12:17
Boris Vujčić

Boris Vujčić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Napori vlade Zorana Milanovića da privuče strane investitore nisu još urodili plodom - izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prvoj polovici 2012. godine bila su tri puta manja nego godinu prije. Novi uzor Vlada će tražiti u Irskoj, zemlji u kojoj su izravna strana ulaganja bila snažan pokretač gospodarstva, moglo se čuti na današnjoj konferenciji 'Izravna inozemna ulaganja - pokretač ekonomskog rasta i razvoja' koju su organizirali Ministarstvo regionalnoga razvoja u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB)

U uvodnom govoru guverner Boris Vujčić kazao je da se u Hrvatskoj puno priča o strukturnim promjenama, no da tek treba odrediti prioritete što treba napraviti i u kojem smjeru ići. Dobar uzor Hrvatskoj može biti Irska, zemlja koja se uspjela izvući iz krize bolje od drugih zemalja koje imaju strukturne probleme. U 2012. godini Irska je otvorila 12.700 novih radnih mjesta i premda je 6.200 mjesta ugasila, ostvarila je najveći porast zaposlenih u Europi.

Priznao je da Hrvatska do sada nije bila uspješna u privlačenju stranih ulaganja, ali za razliku od Irske, nije imala bankarsku krizu 'pa možemo učiti jedni od drugih'. Ideju za današnji skup u HNB-u, na kojem gostuju tri stručnjaka za investicije iz Irske - član nadzornog odbora Citibanka Frank McCabe, neovisni financijski stručnjak Kieran Corrigan te počasni konzul Republike Hrvatske u Irskoj Gerard Danaher - rodila se tijekom rujanskog susreta u Dublinu, na godišnjem predavanju 'Ante Čičin-Šain' koje organizira Irsko-hrvatska poslovna udruga.

'Pričali smo nakon nekoliko piva o tome što je sve Irska napravila da privuče strana ulaganja. Sa svakim pivom izgledala je sve više ostvariva ideja da Zagreb postane regionalni financijski centar', našalio se guverner Vujčić.


Ministar financija Slavko Linić pobrojao je poteze koje je Vlada učinila ne bi li olakšala investicije, od smanjenja doprinosa za zdravstvo i dijela parafiskalnih nameta do oslobađanja od poreza za poduzetnike koji reinvestiraju dobit. Ponovio je da će se uvesti porez na nekretnine te da će se privatizirati Croatia osiguranje. Kao poseban uspjeh ove vlade ističe restrukturiranje u HŽ-u, jer upravo su željeznice, kaže Linić, 'najtvrđi zalogaj' i europskim zemljama. Osvrnuo se na uvođenje sustava fiskalizacije, kazavši da nije riječ samo o punjenju proračuna, nego i bitki za lojalnu tržišnu utakmicu. 'Bit ćemo zemlja bez nelojalnih utakmica u ovom mandatu!', poručio je Linić.

Za ministra Branka Grčića nema sumnje da će ulazak Hrvatske u EU spasiti hrvatsko gospodarstvo. Kazao je da su tranzicijske zemlje doživjele investicijski bum ulaskom u EU te istaknuo da se očekuje da će se oko milijardu eura godišnje prelijevati u Hrvatsku iz fondova EU-a. Spomenuo je da su uspostavili tri radne skupine kako bi ojačali investicijsku klimu te da u nacrtima ima neke 'nove financijske instrumente'. Podsjetio je pritom na problematičnu činjenicu da je samo 15-20 posto hrvatskih poduzeća sposobno za kreditno financiranje prema kriterijima EU-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!