International Charter Expo

Najveći nautički B2B sajam na svijetu održava se u zagrebačkoj Areni

26.10.2018 u 12:39

Bionic
Reading

International Charter Expo (ICE) koji je orijentiran učinkovitijem B2B poslovanju i okuplja najveće čarter tvrtke, agencije, brodogradilišta i dobavljače u industriji održava se u Areni Zagreb od 2. do 4. studenog, a od svog prvog izdanja 2013. sajam je utrostručen u veličini i vrijednosti

Na sajmu će biti predstavnici 150 čarter kompanija (fleet operators), agenti 200 agencija i razni dobavljači roba i usluga u nautičkoj industriji koji će odžati preko 5.000 sastanaka. Izlagači dolaze iz 42 države, a predstavljaju flote od preko 10.000 plovila na Mediteranu, Karibima, Bahamima, u Aziji, Indijskom oceanu, Pacifiku i Južnom Pacifiku.

Prošlogodišnji ICE bio je fokusiran na revitalizaciju dva najugroženija čarter tržišta, karipsko i tursko. Karipska flota bila je devastirana uraganom, dok je Turska prvenstveno zbog političke situacije izgubila veliki dio tržišta. Oba se tržišta odlično oporavljaju te je ove godine fokus na unapređenju ponude i usluga.

Direktor sajma Tino Prosenik ističe kako se na ICE-u nalaze predstavnici čarter tvrtki koji zajedno posjeduju više od 50 posto ukupne čarter flote na cijelom svijetu. 'Jasno je da zajedno imaju moć odrediti smjernice razvoja cijele industrije'.

'Ponosan sam što hrvatske i europske tvrtke imaju priliku pristupiti predstavnicima udaljenih i egzotičnih tržišta poput Kariba, Bahama, Sejšela, Maldiva, Meksika, Kanade ili Australije. Flote postaju sve veće, a tradicionalna emitivna tržišta ne mogu se dodatno iscrpljivati. Upravo zato potrebno je proširiti marketinški doseg na nova emitivna tržišta, kako bi se 'nahranile' nove velike flote. U nadolazećim godinama naročito će biti važna daleka emitivna tržišta koja samo neznatno iskorištavamo, a nepresušan su izvor kvalitetnih 'early-booking' gostiju', zaključuje Prosenik.

Obujam i doseg sajma raste iz godine u godinu, a čak 80 posto kapaciteta sajma koji će se održati u narednoj godini zakupi se za vrijeme trajanja sajma. U 2018. pridružilo se 20 posto novih čarter agencija i to iz Kanade, Meksika, Kube, Grčke, Italije, Španjolske, Nizozemske...

  • +22
Na International Charter Expou se ne izlažu brodovi Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Dok za vrijeme trajanja sajma ICE'17 ostvareno preko 2.500 noćenja u Zagrebu zbog dolaska inozemnih sudionika, a trodnevni boravak uz popratne sadržaje pridonio je i promociji samoga grada. U sklopu sajma održat će se i tematski James Bond party za potrebe kojega će u Petrinjskoj ulici 2. studenog biti izloženi Frauscher brodovi koje Bond vozi u filmovima.Također, prostor će biti posebno uređen.

'Dizajn uređenja interijera na sajmu nadahnut je najnagrađivanijim hrvatskim proizvođačem namještaja ERA, koji je jedini hrvatski vlasnik certifikata poslovne izvrsnosti u eko proizvodnji. Nautika je oduvijek bila svijet estetike, luksuza, finoće dizajna i materijala. No, ispod površine je oduvijek sakrivala sponu sa morem, ekologijom i povezanost sa čitavim planetom', objašnjava dizajnerica interijera Ana Prosenik koja je uredila središnji prostor od 350 m2.