STATISTIKA FINE:

Najveći domaći zaštitari 2015. završili u debelom plusu

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 23.05.2016 07:01
  • Objavljeno 23.05.2016 u 07:01
ZAŠTITAR

ZAŠTITAR

Izvor: Promo fotografije / Autor: securitas

Pet najvećih zaštitarskih tvrtki lani je zaradilo 66 milijuna kuna. Dobit Sokol Marića, Securitasa, Klemm Sigurnosti, AKD Zaštite i Bilić-Erić je rastao, dok su prihodi pali jedino državnom AKD-u, pokazuju podaci Fine

Uvjerljivo najveća zaštitarska kuća u Hrvatskoj je i dalje Sokol Marić s više od 300 milijuna kuna prihoda i dobiti od 35 milijuna kuna. Tvrtka u vlasništvu Zlatka Marića lani je rasla 1,88 posto, dok joj je dobit porasla gotovo 18 posto.

Na drugom je mjestu Securitas, u švedskom vlasništvu, čiji su prihodi porasli 13,5 posto na 185 milijuna kuna. Pritom je ostvarena dobit od 12,5 milijuna kuna. Securitas je poznat po tome što je preuzeo čuvanje Zračne luke Zagreb, a nastao je spajanjem triju zaštitarskih kuća – Zvonimir Securityja, riječkog Protecta i Sigurnosti Buzov iz Slavonskog Broda.

Treći najveći zaštitar u zemlji je Klemm Sigurnost, kojom upravlja Josip Klemm, jedan od vođa prosvjeda bivših branitelja u šatoru u Savskoj ulici. Klemmov biznis lani je narastao za gotovo deset posto i dosegao je vrijednost od 105 milijuna kuna. Oko deset posto rasla mu je i čista zarada koja je iznosila 15,6 milijuna kuna.

Klemmova tvrtka ranijih godina rasla je po stopama većim od 30 posto u razdoblju od 2010. do 2012., dok se rast usporio 2013. godine.

Na četvrto mjesto smjestio se državni AKD, s prihodima u 2015. koji su iznosili 88 milijuna kuna. AKD je jedini od pet najvećih zaštitara čiji su prihodi pali i to za dva posto, dok su na kraju godine zabilježili gubitak od tri milijuna kuna.

Na začelju liste najuspješnijih nalazi se sesvetski BilićErić s prihodom od 86 milijuna kuna (rast od dva posto u 2015.) i dobiti od pet milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!