tržište kapitala

Dan na burzi: CROBEX dodatno kliznuo, likvidnost premašila dva milijuna eura

Bionic
Reading

U četvrtak se nastavila bujica objava tromjesečnih rezultata kompanija. Investitore se nisu posebno dojmila ta ostvarenja pa su dionički indeksi pali treći uzastopni dan. CROBEX je izgubio 1,5 posto, dok je njegova proširena inačica CROBEXplus pao čak 2,22 posto. CROBEX10, indeks najlikvidnijih domaćih dionica, je izdržao relativno bolje te ostvario negativnih 0,83 posto

Sektorski indeksi su također završili duboko u crvenom. Pri tome je najveći gubitak zabilježio industrijski indeks sa minusom od 3,40 posto, za što je najveći krivac bio je duboki pad dionice Brodogradilišta Viktor Lenac od 15 posto nakon što je kompanija objavila gubitak u četvrtom tromjesečju. Turistički sektor je izgubio 2,85 posto, transportni 2,35 posto, a prehrambeni 1,49.

Trgovalo se relativno aktivno što je očekivano s obzirom na broj objavljenih izvještaja kompanija. Ukupna likvidnost je premašila 2 milijuna eura, što je drugi najveći promet ove godine. U fokusu investitora je bila Zagrebačka banka (507 tisuća eura, -5,56 posto) nakon što je kompanija predložila isplatiti nešto manju dividendu nego prošle godine. Također se aktivno trgovalo dionicom HPB-a (332 tisuće eura, + 1,71 posto), te Spana (177 tisuće eura, -5,88 posto). Spanova dionica je negativno reagirala na vijesti o značajnom padu profitabilnosti u 2023.

Svoje objave su danas imali i dva velika hotelijera, Valamar i Arena. Nakon tradicionalno slabijeg četvrtog tromjesečje, na godišnjoj razini Valamar je ostvario snažan rast prihoda i dobiti. Tržište je očigledno već uračunalo ta očekivanja u cijenu, pa je dionica reagirala sa pozitivnim pomakom od tek 0,21 posto. Arena je pak unatoč ostvarenim rekordnim prihodima prikazala nešto slabiju profitabilnost od prošlogodišnje te joj je cijena pala 1,84 posto.

Najbolju dnevnu izvedbu ostvarila je dionica Medora Hotela i ljetovališta sa dobitkom od 8,70 posto, iako sa skromnom likvidnošću od samo 2,5 tisuće eura. Također uspješne izvedbe među likvidnijim izdanjima su imali Solaris (+2 posto) i HPB (+1,71 posto). S druge strane, gubitnik dana je ranije spomenuto Brodogradilište Viktor Lenac (-15,05 posto)

Dobitnik dana: Medora Hoteli i Ljetovališta d.d. +8,70% 35,00

Gubitnik dana: Brodogradilište Viktor Lenac d.d. -15,05% 3,50

CROBEX: -1,50% 2727,54